Връзки за достъпност

Извънредни новини

10-годишната Челси, която помага на деца без родители да се справят с изолацията


Челси Феър
Челси Феър

Челси Феър от Данбъри, Кънектикът, е на 10 години и отдавна иска от родителите си да направят благотворителна организация, за да може тя да помага на деца в беда. Нейната настоятелност се увенчава с успех и сега Chelsea's Charity помага на деца без родителски грижи да се справят със социалната изолация, наложена заради пандемията от COVID-19 в САЩ. Организацията на семейство Феър дарява материали за писане и рисуване на деца, които не могат да си позволят такива.

Всичко започва на десетия рожден ден на Челси през август 2019 г. Тогава тя моли гостите си, вместо да ѝ купуват подаръци, да донесат бои, моливи, скицници, тетрадки и други материали за писане и рисуване.

„Откакто беше на 7 години, Челси все питаше защо не направим благотворителна организация. Малко преди да навърши 10 ни попита отново и ние накрая се съгласихме“, казва пред Си Ен Ен майката на момичето Кандис Феър.

След рождения ден на Челси тя и семейството ѝ изпращат 40 комплекта за рисуване на център за настаняване на бездомни хора в Ню Йорк. Семейството прави и „списък с желания“ в популярната платформа Amazon, където познати и непознати могат да дарят предмети, включени в него. Всеки път, когато се съберат достатъчно дарения, семейството ги опакова и ги носи на деца, които нямат достъп до такива материали. За пет месеца те успяват да дарят принадлежности за рисуване на 1000 деца от социални домове.

След въвеждането на социална изолация заради пандемията от коронавирус, Челси и родителите ѝ вече не разнасят материалите лично, а ги изпращат по пощата. От началото на епидемията от COVID-19 в САЩ те са дарили над 1500 комплекта на домове за деца без родителски грижи, центрове за настаняване на бездомни хора и на семейства, които не могат да си позволят да осигурят на децата си материали за рисуване.

„Сега, в условията на епидемията от COVID-19, много деца в социални институции и от бедни семейства нямат достъп до материали за писане и рисуване, които обикновено им се дават в училище“, казва майката на Челси, която преподава ранно училищно образование на бъдещи учители.

„Когато дете влезе в социална институция, то обикновено няма никакви свои вещи“, казва пред Си Ен Ен Стейси Деуит, директор на неправителствена организация, помагаща на деца и младежи без родителски грижи, която е получила дарение от Челси и семейството ѝ. „Много е хубаво, че можем да предложим на тези деца материали, които те да използват като начин да изразят емоциите си и да се справят с този травмиращ период в живота си. Челси помогна на много деца в тежки моменти.“

10-годишната Челси смята раздаването на комплектите за първа стъпка към това да помага на деца в неравностойно положение. „Чувствам се добре, когато знам, че (децата) са щастливи, когато получат материалите. Определено израснах благодарение на това.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG