Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как може да бъде открит убиецът на защитения лешояд Ултрон


Окръжната прокуратура в Кърджали е започнала работа по случая с убития черен лешояд Уолтрон в държавното ловно стопанство "Женда". Това обаче се е случило едва в понеделник - два месеца, след смъртта на птицата. И точно ден след като природозащитната организация “Зелени Балкани” разпространи информация по случая.

Първите предприети стъпки от страна на обвинението са били да извикат като свидетел ръководителя на проекта “Светло бъдеще за черния лешояд” към "Зелени Балкани" Ивелин Иванов. Това разказа природозащитникът пред “Свободна Европа”.

В понеделник беше публикувано прессъобщение на прокуратурата. В него пише, че с постановление на Окръжна прокуратура – Кърджали са “дадени указания за събиране на доказателства за авторството на деянието и механизма на извършването му”. Освен това “предстои назначаването на съдебна ветеринарно-медицинска експертиза и съдебна балистична експертиза”, пише още в съобщението.

Говорителят на прокуратурата в Кърджали обясни пред Свободна Европа, че първоначално сигналът за убитата птица е подаден в Хасково, но впоследствие през месец април е прехвърлен по компетентност в Кърджали.

Досъдебното производство е започнало на 24 април, се посочва пък в прессъобщениетието. До момента не е направено нищо и тепърва предстоят разпити и експертизи. Говорителят на прокуратурата в Кърджали не обясни на какво се дължи това забавяне.

"Заличени следи"

Ивелин Иванов разказва, ден след като "Зелени Балкани" публикува информацията, с него се е свързал прокурор и го е повикал да даде показания като автор на сигнала. “Дадох информацията, която имам, която е написана и преди два месеца в сигнала. Казаха ми, че тепърва ще се назначава балистична експертиза на патрона, с който Уолтрон бе убит. Добре че пазим и трупа на птицата, защото отново в бъдеще ще се назначи съдебна ветеринаро-медицинска експертиза”, каза Иванов.

Според него забавянето ще затрудни разследването, защото вероятно вече има заличени следи. “Два месеца след случилото се не знам какво ще установят при разследването. Там, където Уолтрон беше прострелян, отдавна всички следи са заличени”, обясни природозащитникът. Според него евентуален оглед на мястото на стрелбата чак сега едва ли би могъл да установи каквото и да било.

Иванов обаче твърди, че се е консултирал с юристи и има начин за установяване на това кой е бил на мястото на инцидента. “Ние имаме ясни данни от пръстена-маркирока на Уолтрон къде и кога се е случило прострелването му. Има начин да се изсикат данни от мобилните оператори, чрез които да се установи кои мобилни номера са били в района. Подобно нещо може да се случи в зависимост от квалификацията на престъплението. Затова сега чакаме”, допълва той.

"Разследването е образувано за това, че на 27/28.03.2020 г. в района на с. Йончово, общ. Черноочене, обл. Кърджали противозаконно е повреден екземпляр от европейски или световно застрашено диво гръбначно животно – черен лешояд", съобщи прокуратурата.

Престъплението е по чл. 278д от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до пет години, както и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

“Ще даваме идеи”

По думите на Ивелин Иванов на него и колегите му не им остава нищо друго, освен те самите да са активните и да дават идеи на разследващите. “Казвам за пореден път – имаме точни данни, по тях могат да се мислят варианти. Когато се знае времето, могат да се видят камери по пътищата към стопанството, а ако има и такива вътре – записите от тях да се прегледат”, допълва той.

В понеделник от “Зелени Балкани” съобщиха, че черният лешояд Ултрон, дарен на България от белгийския зоопарк "Планкендел", е открит прострелян от бракониери в Кърджалийско. По птицата е стреляно в края на месец март край село Йончово, община Черноочене.

Неправителствената организация работи от 30 години за завръщането на редкия вид птица на българска територия. Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", след като е бил опериран. Птицата беше освободена миналата година край гр. Котел. Ултрон е зимувал в резерват в Северна Гърция и е убит по време на полета си обратно към България.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG