Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров с писмо до "Репортери без граници", в което отрича Прокопиев да е подложен на политически натиск


Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отрече комисията да е използвана за указване на натиск срещу съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отрече комисията да е използвана за указване на натиск срещу съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев

Ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е изпратил писмо до председателя на административния борд на „Репортери без граници“ Пиер Аски по повод публикациите на организацията, в които беше осъден натискът върху бизнесмена и съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев и съпругата му Галя.

Бившият главен прокурор отрича КПКОНПИ да е била използвана за упражняване на политически натиск, определяйки тезата на Прокопиев за извършено посегателство над свободата на словото като „спекула“. Припомня и че запорираното имущество на семейство Прокопиеви няма общо с издателската им дейност, както и че налагането на възбрани става със съдебно решение.

Сред доводите на Цацаров е и обстоятелството, че по закон комисията е независима от изпълнителната власт и се избира от парламента. Той обаче пропуска да коментира в писмото си факта, че кандидатурата му беше издигната от управляващите и одобрена с огромно мнозинство от депутатите.

„Мисията на „Репортери без граници“ е свързана с предаването на информация и изразяване на позиции, съобразно свободното вътрешно убеждение на всяка медия и всеки журналист. Към тази мисия се отнасям с уважение“, пише Цацаров и добавя, че Прокопиев „има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими“.

Преди седмица оглавяваната от Цацаров комисия обяви, че внася в съда иск за отнемането на имущество за близо 500 000 лева от бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му. Беше предявена и претенция за отнемане на парични суми и акции, включително такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург.

В писмото си до „Репортери без граници“ Цацаров припомня още, че през 2018 г. КПКОНПИ е внесла в Бургаския окръжен съд молба за отнемане на близо 200 000 лева, както и че по делото през март тази година бяха наложени и допълнителни обезпечителни мерки.

„Последното действие по искане на политически контролирани органи има за цел да отклони общественото внимание от продължаващия скандал за търговия с влияние в хазартния сектор и е в отговор на журналистически разследвания, разкрили неприятни истини за случаи на корупция в България", гласеше обаче позицията на „Репортери без граници“, огласена в събота.

В края на април международната организация констатира, че въпреки увеличаващия се международен натиск, свободата на медиите в България не отбелязва подобрение през 2019 г. и страната остава на 111-то място по свобода на словото. В ежегодната си класация за медийна свобода организацията определи София като „черната овца“ на Европейския съюз, тъй като се нарежда на последно място от всички страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG