Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издателят на „Дневник“ и „Капитал“ призова за международно разследване за натиск върху медиите


Иво Прокопиев
Иво Прокопиев

Издателят на вестниците „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев призова за допускане на международни наблюдатели в разследването, което антикорупционната комисия (КПКОНПИ) води срещу семейството му, „за да може обществото да получи независима външна оценка“.

"Действията на прокуратурата и на КПКОНПИ срещу мен и семейството ми са незаконни и репресивни", се казва в позиция на Прокопиев, публикувана, след като председателят на комисията Сотир Цацаров писа до международната неправителствена организация „Репортери без граници“, за да отрече, че издателят е подложен на политически натиск заради редакционната политика на „Капитал“ и „Дневник“.

"Изявлението на Сотир Цацаров е само още едно доказателство за продължаващата политическа репресия срещу мен и съпругата ми Галя Прокопиева, прикрита зад привидно законни действия на репресивен държавен орган. Тя е очевидно продиктувана от необходимостта да се повлияе на независимата редакционна политика на изданията "Капитал" и "Дневник" и тяхната критична позиция към нередностите във властта." Това се казва в позиция на Прокопиев, разпространена късно в сряда.

На 20 май КПКОНПИ поиска да се запорира имущество на семейство Прокопиеви за 500 хил.лв., след като преди две години това беше направено за други активи за почти 200 хил. лв. Повод за искането е установено от комисията разминаване между декларираното и налично имущество.

В събота „Репортери без граници“ осъди поисканото от КПКОНПИ запориране на ново имущество на Прокопиеви. Организацията заяви, че то „има за цел да отклони общественото внимание от продължаващия скандал за търговия с влияние в хазартния сектор и е в отговор на журналистически разследвания, разкрили неприятни истини за случаи на корупция в България".

Прокопиев напомня, че произнасянето на съда по обезпеченията не е състоятелен аргумент, доколкото при тях съдът нито може, нито проверява фактическите твърдения на КПКОНПИ за несъответствие в доходите му в размер на 150 хил. лв.

"Съдът е лишен от право да проверява фактическите изводи на КПКОНПИ и е обвързан от тях. Поради което не той, а КПКОНПИ са тези, които упражняват фактически и юридически цялата политическа репресия, облечена под формата на привидно правни съдебни актове", пише в позицията.

Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" напомня, че претенциите за конфискация и обвинение за пране на пари срещу него са основани единствено на твърдението, че при сделката за приватизацията на предприятието "Каолин" преди 20 години е имало нарушения. В същото време се пренебрегва фактът, че три съдебни инстанции не са установили нарушения при сделката за "Каолин". Той отхвърля и твърдения за нередности при приватизацията на акции на ЕВН.

В огласено в сряда писмо до „Репортери без граници“ Цацаров отрича КПКОНПИ да е била използвана за упражняване на политически натиск, определяйки тезата на Прокопиев за извършено посегателство над свободата на словото като „спекула“. Припомня и че запорираното имущество на семейство Прокопиеви няма общо с издателската им дейност, както и че налагането на възбрани става със съдебно решение.

"Репортери без граници" потвърди в края на април 111-то място на България в класацията си за свободата на медиите по света. Международната организация констатира, че въпреки увеличаващия се международен натиск, свободата на медиите в България не се е подобрила през 2019 г. В ежегодната си класация за медийна свобода организацията определи София като „черната овца“ на Европейския съюз, тъй като се нарежда на последно място от всички страни членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG