Връзки за достъпност

Извънредни новини

По модела „Нено Димов“. Зам.-министър на екологията беше отведен от прокуратурата и арестуван


Заместник-министърът Красимир Живков беше изведен по обед от Министерството на околната среда и водите и качен в микробус на прокуратурата. По-късно говорител на главния прокурор съобщи, че той е задържан за 24 часа
Заместник-министърът Красимир Живков беше изведен по обед от Министерството на околната среда и водите и качен в микробус на прокуратурата. По-късно говорител на главния прокурор съобщи, че той е задържан за 24 часа

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше отведен от сградата на министерството от служители на прокуратурата и ДАНС в четвъртък по начин, който напомни задържането на бившия екоминистър Нено Димов в началото на януари.

"Не съм задържан, оказвам съдействие, след водите темата е отпадъците", коментар на Живков преди да се качи в микробус на прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи по-късно, че Живков е задържан за 24 часа заедно с още пет лица. Тя уточни, че арестите са извършени в рамките на разследване срещу организирана престъпна група.

Прокуратурата е събрала доказателства, че Живков е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Индиректно е оказвал натиск върху служители от дирекции във ведомството за съгласуване на тези нотификации на дружества, въпреки че не са отговаряли на изискванията. Тези служители, които са отказвали, са били принуждавани да напуснат работа, каза Милева.

Всяко дружество, което генерира отпадък, е длъжно да го изнесе в срок от една година. За да се случи това, е нужна нотификация от МОСВ. Заместник-министърът е отказал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производителите на боклук да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които се занимават с преработка.
От тази схема се е възползвало дружество в Монтана, което се занимава с преработка на акумулатори. Първоначално отпадъкът се е изнасял в Германия. За да се спестят пари, дружеството фиктивно е оползотворявало отпадъци, като ги е изпращало на други фирми с фиктивна дейност. Така са се спестявали разходи, не са се плащали данъци и се е генерирала печалба, твърдят от прокуратурата.

Досъдебното производство е започнало в началото на януари и освен срещу Живков се води и срещу бивш директор на РИОСВ в Плевен. Претърсени са 40 адреса в цялата страна - в София, Правец, Пловдив, Ботевград, Плевен, Монтана, Смолян и в села в района на Кюстендил.

По-рано днес се разбра, че в Ботевград е бил обискиран и домът на Красимир Живков. БНТ съобщава, че се проверяват и братя Бобокови, собствениците на "Приста ойл груп", а акцията е свързана с нерегламентирания внос на отпадъци от Италия.

В средата на януари прокуратурата обяви, че зам.-министър на екологията е разрешил през декември 2019 г. да бъдат внесени 25 хил. тона отпадъци от Италия, без да се съобщава чий подпис стои под разрешението.

Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства, като в настоящото той отговаря за регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.

Името на Живков се споменава в спора за язовир „Бебреш“, основен водоизточник на Ботевград, добавя вестник „Дневник“. Тогава взаимни нападки размениха кметът на града Иван Гавалюгов и шефът на контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев. Според Гавалюгов през 2012 г. зам.-министър на екологията е този, който е разрешил частната ВЕЦ "Бебреш" да заработи, но не спомена име. По-късно от партията му МИР попитаха кой и как е позволил пускането в експлоатация на ВЕЦ-а и каква е връзката на самия Валентин Златев с Красимир Живков, който е дал разрешителното на ВЕЦ "Бебреш".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG