Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп прекрати отношенията на САЩ със СЗО


Доналд Тръмп определи СЗО за "марионетка" на китайското правителство
Доналд Тръмп определи СЗО за "марионетка" на китайското правителство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че прекратява отношенията на страната със Световната здравна организация (СЗО). Вноските на Вашингтон, които се равняват на 22 % от бюджета на организацията, ще бъдат пренасочени към други организации за подобряване общественото здравеопазване по света, заяви президентът в специално изявление.

„Китай има тотален контрол над Световната здравна организация“, каза Тръмп, добавяйки, че от Белия дом са предали какви реформи трябва да бъдат извършени в рамките на организацията, но от там са отказали да действат. По думи на президента правителството в Пекин дължи обяснение на света за ситуацията, както и че са пренебрегнали задълженията си да докладват на СЗО за коронавируса.

„Китайското правителство постави под напрежение СЗО, за да подведе света, когато вирусът беше открит“, каза още президентът.

Оттеглянето на Вашингтон, който е най-големият донор на СЗО, значително ще отслаби организацията, коментира Асошиейтед прес.

В средата на април Тръмп обяви, че ще спре вноските на САЩ към бюджета на организацията, която е част от ООН заради „многото допуснати грешки“ по време на пандемията.

„Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша ѝ, с много малко починали“, каза тогава Тръмп, но подчерта, че Вашингтон ще ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Още от началото на мандата си Тръмп систематично пренебрегва ООН и организациите, които се намират под нейна юрисдикция. Под негово ръководство САЩ първо излязоха от Съвета за правата на човека на ООН и ЮНЕСКО, а впоследствие се оттеглиха и от глобалното споразумение за борба с климатичните промени, както и от ядрената сделка с Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG