Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите срещу убийството на чернокожия Джордж Флойд обхванаха редица градове в САЩ


Протестите в Ню Йорк и още редица градове доведоха до тежки сблъсъци между гражданите и силите на реда
Протестите в Ню Йорк и още редица градове доведоха до тежки сблъсъци между гражданите и силите на реда

Редица градове в САЩ, сред които столицата Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Денвър, Хюстън, Мемфис и Финикс станаха арена на сблъсъци между гражданите и полицията заради смъртта на чернокожия Джордж Флойт по време на задържането му от полицията в Минеаполис, Минесота. Полицаят, която беше заснет да притиска Флойд с коляно към земята малко преди смъртта му, бе обвинен в убийство по непредпазливост, съобщават световните агенции.

Полицаят Дерек Човин бе задържан вчера - четири дни след инцидента. Човин и трима негови колеги вече бяха уволнени от полицията във вторник. Малко след новината за ареста, прокуратурата в Минесота съобщи, че на Човин са били повдигнати обвинения в убийство от трета степен - тоест убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт.

Актът на полицейско насилие надигна огромна вълна от възмущение и изкара хиляди хора по улиците в цялата страна, въпреки пандемията от COVID-19.

Демонстрации и протести, съпроводени на моменти от насилие, палежи и ограбвания на магазини, започнаха първо в Минеаполис, където беше извършен, завършилият по трагичен начин арест на Флойд. В града беше обявен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, за да се предотврати допълнителна ескалация на напрежението.

Безредиците започнаха в града, в който Флойд беше арестуван - Минеаполис
Безредиците започнаха в града, в който Флойд беше арестуван - Минеаполис

Във Вашингтон стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят гнева си. Някои от тях носеха плакати с надпис "Престанете да ни убивате!","Животът на черните е важен" и скандираха: "Справедливост за Джордж Флойд!".

Голям брой протестиращи се събраха пред Белия дом, който беше обграден от полиция и представители на Сикрет сървис
Голям брой протестиращи се събраха пред Белия дом, който беше обграден от полиция и представители на Сикрет сървис

В Детройт един човек загина, след като неизвестно лице откри огън от автомобил срещу група протестиращи, предаде Асошиейтед прес.

В Атланта демонстранти протестираха пред централата на СиЕнЕн, като замеряха с бутилки застаналите пред сградата полицаи. Протестът, който няколко часа продължи мирно, ескалира, след като няколко човека започнаха да буйстват и да чупят полицейски коли, една от които бе запалена. Ранени са трима полицаи.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в сградата на СиЕнЕн в Атланта
Сблъсъци между протестиращи и полиция в сградата на СиЕнЕн в Атланта

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е поискал от министерството на правосъдието да ускори разследването и да установи дали са нарушени права по време на смъртта на Флойд. Той каза и че няма да се позволи на мародери да заглушат гласовете на "толкова много мирни протестиращи".

Тръмп обяви, че е разговарял със семейството на Флойд и е изразил съболезнования на близките му. Държавният глава каза още, че разбира защо случилото е породило протести в цялата страна срещу полицейската жестокост срещу афроамериканците, но добави, че не бива те "да продължат да прерастват в необуздана анархия и хаос.

„Разбирам оскърблението, разбирам болката“, каза още той, като се опита да се оправдае за използвания от него по-рано в Туитър израз „плячкосването води до стрелба“, който беше интерпетиран като призив към силите за сигурност да стрелят по тези, които ограбват магазини по време на безредиците. Постът му, в който той използва и думата "бандити", бе широко критикуван.

Убийството на Джордж Флойд е поредното, което предизвика сериозен отзвук, след подобните инцидентите със смъртта на Майкъл Браун, Ерик Гарнър и други, които се случиха след появата на движението „Животът на чернокожите е от значение“ (Black Lives Matter). То се зароди през 2012 г. след убийството на 17-годишният Трейвън Мартин във Флорида.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG