Връзки за достъпност

Извънредни новини

Капсулата на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция


Капсулата Dragon на SpaceX на метри от Международната космическа станция
Капсулата Dragon на SpaceX на метри от Международната космическа станция

Капсулата Dragon на компанията SpaceX, превозваща американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, успешно се скачи с Международната космическа станция.

Това се случи по план близо 19 часа след началото на мисията с изстрелването на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал в САЩ.

Самият процес по скачване между двата космически обекта беше изцяло автоматизиран процес и се случи без намесата на двамата астронавти.

По време на мисията двамата астронавти спазиха и традицията, датираща от 1960 г., според която астронавтите кръщават кораба, който ги превозва. Хърли и Бенкен избраха Dragon да носи името „Капсула Усилие“ (Capsule Endeavour).

„Избрахме Endeavour поради няколко причини. Първо, защото това беше невероятно усилие, в което НАСА, SpaceX и САЩ се впуснаха, след прекратяването на програмата за совалки през 2011 г. Другата причина е по-лична за мен и Боб. И двамата извършихме първите си полети на совалката Endeavour и за нас значеше много да предадем това име“, каза Хърли.

След още няколко процедури за сигурност двамата астронавти ще могат да се качат на борда на станцията.

Късно в събота NASA и SpaceX успяха успешно да изстрелят първата частна ракета в космоса. Бенкен и Хърли излетяха, след като дългоочакваният старт във вторник беше отложен заради лошо време.

В събота времето отново не беше подходящо близо 100 минути преди старта и главното командване не беше дало разрешение за старт. В крайна сметка времето се подобри и всичко продължи по план.

Така Бенкен и Хърли се превърнаха в първите хора, които бяха изстреляни от частна ракета в космоса. От 2011 г. насам те са първите американски астронавти, които излитат от собствена територия с американски кораб, след като преди девет години НАСА прекрати програмата си за космически совалки.

Боб Бенкен и Дъг Хърли
Боб Бенкен и Дъг Хърли

След като изпълни задачата си да изведе в орбита по посока на МКС капсулата Dragon, в която се намират космонавите, първата степен на ракетата, висока 70 м, се отдели успешно и, както беше предвидено, се върна на Земята. Там тя кацна вертикално на платформа в Атантическия океан край бреговете на Флорида. Това стана възможно, тъй като SpaceX единствена в света връща така своите носители, отбелязва Франс прес.

Част от екипа отговарящ за наземния контрол на мисията
Част от екипа отговарящ за наземния контрол на мисията

Двамата космонавти трябва да достигнат до Международната космическа станция по-късно в неделя.

Събитието беше наблюдавано от близо 10 млн. души само в интернет и каналите в социалните мрежи на NASA и SpaceX.

Световните медии коментират, че полетът е не просто тестване на новата капсула Dragon, но и началото на нов модел на работа на NASA. Американската агенция вече няма да притежава космически кораби, а ще плаща за услуги, предлагани от частните компании като SpaceX.

„Мисля, че това е нещо, трябва да удари право в сърцето на всички, които имат дух на изследователи. САЩ представляват дестилацията на духа на изследователите“, каза щастливият собственик на частната компания Илън Мъск.

Щастливият собственик на SpaceX Илън Мъск след успешното изстрелване
Щастливият собственик на SpaceX Илън Мъск след успешното изстрелване

Предлаганата от SpaceX услуга сложи край на уповаването на НАСА в руските ракети и капсули за изстрелването на астронавти до Международната космическа станция.

Този факт беше и част от посланието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че бъдещето е свързано с „американско господство в космоса“.

Карън Пенс, Майк Пенс и Доналд Тръмп наблюдават изстрелването на космическия кораб
Карън Пенс, Майк Пенс и Доналд Тръмп наблюдават изстрелването на космическия кораб

„Предишните лидери поставиха САЩ в зависимост от други страни за изпращането на нашите астронавти. Повече няма такава зависимост…Помислете си само - това е първата "космическа реч" от 50 години. Събрали сме се, за да отпразнуваме не само изстрелването на космически кораб, но и нашата смелост в триумфалното връщане към звездите“, каза Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG