Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп отложи срещата на Г-7 и поиска да включи в нея Русия, но не и Китай


Последната 45 среща на G7 се проведе във Франция. Тогава Доналд Тръмп отновно настояваше Русия да бъде върната в групата на страните с най-мощни икономики в света
Последната 45 среща на G7 се проведе във Франция. Тогава Доналд Тръмп отновно настояваше Русия да бъде върната в групата на страните с най-мощни икономики в света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отлага срещата на Г-7, предвидена през юни, за септември заради пандемията от коронавирус. Държавният глава ще предложи също групата от държави да бъде разширена, тъй като в сегашния си състав тя е „много отживяла за времето си“, съобщават световните агенции.

„Не мисля, че тя правилно представя това, което се случва в света. Това е много отживяла за времето си група от държави“, каза Тръмп.

В срещата на Г-7, на която САЩ е домакин, трябваше да участват още Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и Япония.

Според Тръмп обаче покана трябва да получат още Русия, Южна Корея, Австралия и Индия.

Новината за отлагането на срещата идва, след като от Белия дом първоначално предложиха тя да се проведе във „видеоконферентен формат“, но по-късно се върнаха на варианта за лична среща. Тя трябваше евентуално да се осъществи в сигурни локации като Белия дом или резиденцията „Кемп Дейвид“.

Първият от лидерите, който отхвърли поканата заради пандемията, беше германският канцлер Ангела Меркел. По-късно френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще вземе участие, ако присъстват „всички останали“.

Малко след съобщението за отлагането говорител на Белия дом обяви, че желанието на Тръмп е на срещата да бъде широко застъпена темата за Китай. През последната седмица той обвини властта в Пекин, че е допуснала разпространението на COVID-19 в световен мащаб, както и че е оказала натиск върху Световната здравна организация (СЗО) да прикрива факти по случая. Президентът обяви, че Вашингтон прекъсва връзките си с международната организация и ще пренасочи парите, полагащи се за финансирането ѝ.

В събота Тръмп обяви също и, че ще бъдат отнети търговските привилегии на Хонконг заради нарушената му автономия от страна на Китай.

Ройтерс припомня, че това е поредният опит на Тръмп да провокира връщането на Русия в групата на страните с най-мощни икономики в света, но досега останалите членове отхвърлят идеята му. Москва бе част от тази компания до 2014 г., когато обаче бе изгонена след незаконната анексия на полуостров Крим от Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG