Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолети, наемници и милиарди долари. Какво прави Русия в Либия?


Руският външен министър Сергей Лавров и президентът Владимир Путин по време на конференцията за Либия в Берлин през 2019 г.
Руският външен министър Сергей Лавров и президентът Владимир Путин по време на конференцията за Либия в Берлин през 2019 г.

От вече близо десетилетие военните конфликти в Либия не стихват. В момента африканската държава, която дълги години беше управлявана от диктатора Муамар Кадафи, има две правителства. От едната страна стои подкрепяното от ООН и международно признато Правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж, а от другата кабинетът на Абдула Абдурахман ат-Тани, подкрепян от маршал Халифа Хафтар, който се опитва да достигне до властта. Военният лидер се ползва с подкрепата на Русия, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

От 2014 г. двете фракции са в постоянен военен конфликт помежду си, който се разрасна до гражданска война.

Още след свалянето на режима на Кадафи редица външни фактори започнаха активно да се опитват да влияят на ситуацията в богатата на петролни залежи страна.

В началото на 2020 г. в Берлин се проведе специална среща за бъдещето на страната, в която участие взеха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания и Италия Борис Джонсън и Джузепе Конте, емирът на Катар Тамим Ал Тани и алжирският държавен глава Абделмаджид Тебу.

По време на събитието беше взето решение да се спазва нарушаваното оръжейно ембарго, наложено от ООН, както и да бъде спряна подкрепата за враждуващите страни.

През последната седмица обаче две разкрития на американските власти хвърлиха сериозна сянка върху действията на Русия в страната и опитите, въпреки постигнатите договорености, да наклони везните в полза на Хафтар.

Руски самолети за либийски маршал

Във вторник главнокомандващият на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (AFRICOM) генерал Стивън Таунзенд обяви, че Москва е предоставила на бунтовниците на Хафтар руски военни самолети. Самите машини пък са били пребоядисани, за да се скрие техният произход.

„За твърде дълго време Русия отрича до каква степен се намесва в продължаващият в Либия конфликт. Е, сега вече няма как да отрече. Ние наблюдавахме всяка стъпка от процеса, по който Русия достави четвърто поколение изтребители в Либия“, заяви Таунзенд. По думи на американските военни самолетите не са били доставени отдавна.

Става въпрос за 14 самолета МИГ-29 и СУ-24 с означенията на въздушните сили на руската федерация, които са били доставени до въздушната база Джуфра.

Една от разпространените снимки от американските военни
Една от разпространените снимки от американските военни

САЩ показа 15 снимки, за които твърди, че са на руските самолети в Либия.

Малко след изнесената от американските военни информация Москва отрече каквато и да е намеса в Либия. Според изказвания на руски депутати може да става въпрос не за руски самолети, а за такива от времето на Съветския съюз, които са притежавани от някои африкански държави.

Сателитни снимки показващи руските самолети на либийска територия
Сателитни снимки показващи руските самолети на либийска територия

Пред Интерфакс заместник председателят на комисията по отбрана към руската Дума Андрей Красов дори нарече американските твърдения „дезинформация“.

В петък американските военни отхвърлиха опроверженията на Москва и обявиха, че действията на Москва показват желанието на Кремъл да получи сериозни позиция в богатата на петрол държава.

Въздушната база Джуфра е и една от основните точки за офанзивата на Хафтар в Либия.

Според заместник директора на разузнаването на AFRICOM Грегъри Хедфийлд активността на Русия в Либия е насочена към поемането на контрола над петролните ѝ залежи, както и осигуряването на военна база за възможни ударни операции срещу Европа.

„Ако Русия си осигури постоянни позиции в Либия и още по-лошо, постави там ракетни системи с голям обхват, това ще доведе до тотален обрат по отношение на равновесието на силите спрямо Европа, НАТО и много западни нации“, каза Хедфийлд.

По данни на американските военни руските самолети все още не са били използвани на територията на Либия. Тяхното пилотиране обаче може да бъде извършено само или от руски пилоти, или от наемници на частната руска групировка Вагнер груп.

За подкрепата на Хафтар, получавана от Вагнер груп, се говори от години. Групировката се специализира в участието в подобни военни конфликти, в които Русия официално не взема участие.

Печатани в Русия либийски пари

В същата седмица, в която американските военни направиха своите разкрития относно руските изтребители в Либия, от Държавния департамент на САЩ обявиха, че задържаната на 26 май от правителството на Малта фалшифицирана либийска валута, на стойност 1.1 млрд. долара, отпечатани от руска фирма, е била поръчана от „незаконна паралелна структура“.

Малта задържа либийски динари на стойност 1.1 млрд. долара
Малта задържа либийски динари на стойност 1.1 млрд. долара

„Централната банка на Либия, чиято централа се намира в Триполи, е единствената легитимна банка. Притокът на фалшива, принтирана в Русия либийска валута в последните години увеличи икономическите предизвикателства в Либия…Този инцидент още веднъж подчертава нуждата Русия да прекъсне зловредните си и дестабилизиращи действия в Либия“, се казва в съобщението на Държавния департамент.

Русия опроверга и това съобщение на американските власти, обявявайки, че направената от централната банка в Бенгази поръчка за отпечатване на парите е законна. От Москва отбелязват също и, че в настоящите условия в Либия сега има две централни банки – една в Триполи и една в Бенгази.

„Следователно онова, което е фалшиво, не са либийските динари, а американските изявления", се посочва в изявлението.

Според доклад на експерти на ООН, адресиран през декември до Съвета за сигурност на организацията, руската компания Гознак е доставила между 2016 г. и 2018 г. на паралелната централна банка в Източна Либия, либийски банкноти на обща стойност, равняваща се на 7.1 милиарда долара.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG