Връзки за достъпност

Извънредни новини

На матура с маска. И 6 новооткрити случая на коронавирус в България


Новите случаи на COVID-19 в страната са 6, а 3 от тях са били приети в болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. За последното денонощие няма и починал от коронавирус в България. "Няма новозаразени с коронавирус деца, както няма и сред медицинския персонал", отбеляза Кунчев.

България обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса на 13 март. То беше отменено на 13 май, а някои от мерките, като задължителното носене на маски на закрито, останаха в сила.

"Веднага бих искал да кажа, че днес близо 50 000 деца се явяват на матури. Искам да им пожелая успешно полагане на изпитите и да уверя тях и техните родители, че с всички мерки, които бяха взети по организиране на това голямо събитие, нашите училища в момента са едни от най-безопасните места", каза Кунчев.

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от повече от 11 хиляди възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Матурата започна в 9:00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 18 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си. Всички ученици ще преминат последователно през проверка на документа за самоличност и на служебната бележка за допускане на държавния зрелостен изпит, през меренето на температурата и дезинфекцията на ръцете.

В изпитните зали зрелостниците ще влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание - може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако желаят. В стандартната класна стая, която е с три големи прозорци, ще има до 10 зрелостници на изпита по БЕЛ. Квесторите също ще са с предпазни средства и се предвижда да са по един в изпитна зала.

"Училищата са подготвени за държавния зрелостен изпит по БЕЛ, МОН полага много големи усилия по време на цялата криза с коронавируса, а за днешния изпит е осигурена дистанция между учениците", каза заместник-министър Петър Николов.

Той увери, че са осигурени и всички предпазни средства, маските са задължителни, залите са почистени, а влизащите и излизащите ученици ще се движат през различни входове на училищата. Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега в карантина, но те няма да се явяват на тази изпитна сесия на матурите, а ще участват в сесията на 27 и 28 август, съобщи Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното съдържание" в МОН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG