Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков остава в ареста


10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци
10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петимата от обвинените за случая с опасния боклук. Сред тях са заместник - министърът на околната среда Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков, съобщи БНР.

Съдът наложи мярка за неотклонение задържане под стража на бизнесмена Николай Миховски, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов. Бившият служител на екоминистерството Васил Богданов е под домашен арест. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министърът е бил близък с братя Бобокови и е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина. Дейността е била извършвана фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови .

Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица, както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ. Това, по думи на прокурорите, е ставало със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.

Установено е също и това, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков. Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър - Николай Кънчев, който доскоро отговоря за този ресор.

"Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората", каза пред съда самият Живков. Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG