Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зам.-министър Живков е обвинен за участие в организирана престъпна група


Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков

Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу десет човека във връзка с разследването за вноса и преработката на отпадъци в България. Сред тях са зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ Плевен и бизнесмените Ангел и Пламен Бобокови. Седем души са обвинени за участие в организирана престъпна група, а други трима за данъчни престъпления. За четирима от обвиняемите, сред които е Живков, ще бъде поискан и постоянен арест, обявиха от държавното обвинение на пресконференция в събота.

От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министърът е бил близък с братя Бобокови и е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови . Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица, както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ. Това по думи на прокурорите е ставало със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.

Установено е също и, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

По думи на говорителя на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева, в хода на разследването са претърсени над 40 адреса и са иззети „множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили“.

От жилищата на обвиняемите са били иззети още „автобиографии със снимки на длъжностни лица“ от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и биография на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков. Тепърва разследващите ще изясняват какви са причините за наличието на тези документи.

Милева съобщи още, че в друго от жилище на обвиняем е открита и „цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините", а срещу имената им са записани „големи суми пари“.

От прокуратурата са открили и документи, включително и електронни подписи на търговски дружества в Италия, които са били под реалния контрол на обвиняемите български граждани.

В разследването участие са взели и италианските власти и отделът за борба с мафията в страната.

Красимир Живков беше задържан в четвъртък в акция, наподобяваща ареста на бившия екоминистър Нено Димов. Тогава от прокуратурата съобщиха, че той е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия и е оказвал натиск върху негови подчинени.

Досъдебното производство, свързано с опасни отпадъци, беше започнато от прокуратурата през януари. Тогава от държавното обвинение съобщиха за открити 9000 тона отпадъци с неопасен произход в Плевен, които са пристигнали от Италия и са съхранявани и преработвани неправомерно.

Последваха няколко съобщения за открити незаконно складирани отпадъци от Италия през януари, които обаче са внесени в България по-рано. 20 тона отпадъци са внесени на пристанището в Бургас на 5 септември. На 9 октомври във Варна са внесени 25 контейнера боклуци. Всичко това се случи след като на 11 декември 2019 г. италианските карабинери съобщиха за заловени 815 тона пластмасови отпадъци, открити в товарен влак до Милано, които е трябвало да бъдат незаконно превозени до България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG