Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследването за внос на боклук. Какво знаем до този момент?


Красимир Живков беше отведен от екоминистерството в четвъртък
Красимир Живков беше отведен от екоминистерството в четвъртък

Разследващите за втори път тази година влязоха в Министерството на околната среда и водите. Този път поводът беше нерегламентиран внос на боклук. Резултатът от акцията са шестима задържани, включително заместник-министър и бивш директор на регионална инспекция по околната среда.

Според информацията, съобщена от прокуратурата в четвъртък, сюжетите са два. От една страна зам.-министърът Красимир Живков е съдействал с издаването на нотификации на определени фирми за внос на боклук от Италия. От друга страна той е пречил на други фирми да получат разрешение да изнасят опасни отпадъци в чужбина, а от това са се облагодетелствали български фирми, които имат разрешение да преработват такива.

Властите в България се заеха с вноса на боклук около Нова година, но проблемът е известен месеци по-рано. Прокуратурата дава малко подробности за акцията. По информация на БНР вече има повдигнати обвинения, но официално съобщение до момента не е публикувано. Ето какво е известно дотук.

Вносът на боклук от Италия

Според държавното обвинение Красимир Живков е съдействал за издаването на нотификации на определени фирми за внос на отпадъци от Италия, които не са отговаряли на изискванията. Той е „оказвал натиск върху служителите от дирекциите“ да правят това, а тези, които са отказвали да правят това, „са били освобождавани или принуждавани да напуснат МОСВ.“

Това е установено в рамките на досъдебно производство, започнало през януари 2020 г. Тогава прокуратурата съобщи за открити 9000 тона отпадъци с неопасен произход в Плевен, които са пристигнали от Италия и са съхранявани и преработвани неправомерно. Според разследване на „Биволъ“ товарът е пристигнал в България през 2018 г. от Неапол, Италия.

Тогава стана ясно, че площадката в Плевен, където са открити цели 9000 тона боклук, е била проверена пет пъти от РИОСВ Плевен през 2019 г., като последната проверка е извършена само 13 дни преди съобщението на прокуратурата, а нередност не е била открита.

Последваха няколко съобщения за открити незаконно складирани отпадъци от Италия през януари, които обаче са внесени в България по-рано. 20 тона отпадъци са внесени на пристанището в Бургас на 5 септември. На 9 октомври във Варна са внесени 25 контейнера боклуци. Всичко това се случи след като на 11 декември 2019 г. италианските карабинери съобщиха за заловени 815 тона пластмасови отпадъци, открити в товарен влак до Милано, които е трябвало да бъдат незаконно превозени до България.

Отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, се внасят в България с нотификация от страна на собственика на боклука и на получателя му. Информацията за предстоящия внос се изпраща на Министерството на околната среда и водите. Според Закона за управление на отпадъците нотификациите се вписват в регистър. Той обаче не е публичен, а екоминистерството отказва информация от него. „Капитал“ спечели дело и трябва да получи данни за издадените нотификации.

През последната година най-често сигналите и съобщенията за складирани отпадъци са свързани с топлоелектроцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които ги използват като гориво. Това беше причината в тях да се извършат няколко проверки. Разрешителното за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ „Бобов дол“ беше отнето, след това беше върнато, а накрая централата сама декларира в писмо до главния прокурор намерение да спре да гори отпадъци. Директорът ѝ получи обвинение за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

ТЕЦ „Република“ в Перник и ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово горяха боклуци експериментално. Централата в Перник също искаше официално да получи разрешение да ползва и отпадъци и биомаса, но впоследствие се отказа от намерението си и запази само искането за биомаса. Съдът забрани на „Брикел“ да произвежда енергия от отпадъци, докато официално не бъде променено комплексното ѝ разрешително. „Топлофикация Сливен“ има разрешение да изгаря отпадъци.

Първите опити за внос на отпадъци в България обаче са правени от фирми, близки до вече бившия директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, писа „Капитал“ през септември 2019 г. През 2016 г. италиански медии разказват за първите бали, които ще напуснат страната и ще потеглят към България.

Според публикациите, цитирани от „Капитал“, консорциум от италианските компании De.Fi.Am и Ecobuilding печели поръчка за 14 млн. евро от община Джулиано да я освободи от боклука ѝ. Тя е сключила договор с българската „Ес Ер технолоджис (Ес Ер Те)“ той да бъде изпратен от Неапол до Бургас. През 2014 г. управител на „Ес Ер технолоджис“ е настоящият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който беше арестуван в четвъртък. Според „Капитал“ какво се случва с тези отпадъци не е ясно. Според италиански публикации договорката с България пропада и потокът на боклука потегля към Португалия, а италианската и българската фирма отнасят спора си до съда.

Износът на боклук и „облагодетелстваната“ фирма

В четвъртък прокуратурата съобщи също, че зам.-министърът на околната среда е отказвал нотификации на фирми за износ на опасни отпадъци. Всяко дружество, което генерира такива, е задължено в рамките на една година да ги изнесе извън България или да ги предаде на друго българско дружество за последваща преработка и оползотворяване. Според прокуратурата като е отказвал разрешения за износ Живков е принуждавал производителите да предават опасните отпадъци на посочени и определени от него дружества, които имат разрешение да извършват последващата преработка на територията на България, каза в четвъртък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика за преработка на акумулатори в Монтана, посочи Милева. „От тази преработка се получават опасни отпадъци. Първоначално те били изнасяни за Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче била заплащана висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортни разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани дружества с фиктивна дейност, като по пози начин спестявали голяма част от разходите си, генерирали големи печалби и избягвали плащането на данъчни задължения в големи размери“, посочи говорителя на главния прокурор.

Кои са задържаните

Прокуратурата съобщи, че са задържани общо шестима души. Единият е зам.-министъра на околната среда Красимир Живков. Освен това арестуван е бивш директор на РИОСВ Плевен, но името му не се посочва. Собственици на дружество, което има фабрика за преработка на акумулатори в Монтана, са бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. БНТ съобщи, че двамата са арестувани в четвъртък, като се позова на свои източници, но официална информация, че те са свързани с акцията няма. В офисите на техни фирми са проведени претърсвания и са иззети документи, съобщи бТВ.

Красимир Живков е зам.-министър на околната среда и водите в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор е управлението на водите. Името му се появи в делото срещу бившия министър на околната среда Нено Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Според защитата на Димов и показания на свидетели графиците за използване на язовирите минават през Живков, преди да бъдат подписани от министъра.

Живков е бил кмет на община Правец, а в периода между 2009 и 2013 г. е бил областен управител на София област. През 2014 г. е бил управител на дружеството „Ес Ер технолоджис“, свързано с Валентин Златев, което се занимава с внос на отпадъци от Италия.

За братята Пламен и Атанас Бобокови се знае, че са собственици на „Приста ойл груп“, която се занимава с производството на масла, и „Монбат“, която произвежда акумулатори. „Монбат“ и „Приста ойл“ извършват и дейности по преработка на отпадъци от батерии и акумулатори и от масла.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG