Връзки за достъпност

Извънредни новини

Под натиска на прокуратурата от ТЕЦ „Бобов дол“ обещаха повече да не горят отпадъци


На 13 февруари в Бобов дол главният прокурор Иван Гешев съобщи за разследване, при което е констатирано, че в местния ТЕЦ се горят нерегламентирано отпадъци
На 13 февруари в Бобов дол главният прокурор Иван Гешев съобщи за разследване, при което е констатирано, че в местния ТЕЦ се горят нерегламентирано отпадъци

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД Емил Христов е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което декларира намерението си „да спре горенето на нерегламентирани отпадъци“, съобщават от държавното обвинение. Според разследващите това е резултат от възложената от прокуратурата проверка на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро.

При извършването ѝ са установени редица нарушения: „Несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии, липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване“.

В доклада от проверката е посочено още, че е разоредено спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци докато не бъдат отстранени несъответствията около разрешителните и условията за процеса на работа.

В началото на февруари Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Неин обект станаха, свързаните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ-ове „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“.

Тогава от държавното обвинение обявиха, че проверката се налага заради "голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до посочените инсталации".

Докато властите проверяваха дали централите разполагат с необходимите разрешителни и техника, главният прокурор съобщи, че именно за ТЕЦ „Бобов дол“ има данни за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Няколко дни по-късно Емил Христов беше задържан и обвинен.

Въпреки действията на прокуратурата и екоминистерството на 28 март стана ясно, че в „Бобов дол“ отново ще могат да се горят отпадъци, тъй като вече са изпълнени всички изисквания. Тогава местните съобщиха и, че към централата са започнали да прииждат нови автомобили с боклуци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG