Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като тръгнеш от Белград, в Бургас ще вечеряш". Борисов показа на Вучич магистрала "Европа"


Трасето на "Европа" между ГКПП "Калотина" и софийския околовръстен път е с дължина 48 км

Министър-председателят Бойко Борисов показа на президента на Сърбия Александър Вучич от въздуха напредъка по изграждането на магистрала "Европа", която е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 10, съобщи БТА. Сръбският президент е на посещение в България. Инспекцията от правителствения хеликоптер беше предавана и на живо във Фейсбука на премиера Борисов.

"Дясната страна, която е в посока към Сърбия, е асфалтирана вече. В момента се полага асфалт и на лявата страна. Като тръгнеш от Белград и в Бургас ще вечеряш", каза Борисов. Той добави, че в момента се довършва и изграждането на АМ "Хемус", за да може и от АМ "Европа" да се стигне директно до Варна.

Трасето на "Европа" между ГКПП "Калотина" и софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП "Калотина" и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със северната скоростна тангента. Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница.

Борисов и Вучич съобщиха, че ускорената реализация на автомагистрала "Европа" и на "Балкански поток" ще продължи независимо от трудностите, предизвикани от пандемията от COVID-19.

Борисов отбеляза пред Вучич, че за цялостната реализация на "Балкански поток" от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции, за да се повиши налягането по трасето.

Газопроводът ще отвежда руския природен газ до Сърбия, а оттам до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. От 474-километровото трасе на "Балкански поток" у нас - 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG