Връзки за достъпност

Извънредни новини

Толкова демоде? Близки до Кремъл коментират успеха на SpaceX с неприкрит присмех


"Батутът работи", каза Илон Мъск след излитането на ракетата
"Батутът работи", каза Илон Мъск след излитането на ракетата

Когато двамата американски астронавти на НАСА излетяха на 30 май, голяма част от света се радваше на постижението им.

В Русия, която е традиционен съперник на САЩ в космическите постижения, също имаше поздравления за успешното излитане и пристигане на астронавтите до Международната космическа станция (МКС). Но няколкото официални представители и привърженици на Кремъл не прикриха своя присмех.

Директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин
Директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин

"Трудно е да проумееш истерията, която предизвика изстрелването на капсулата Dragon" написа в Туитър говорителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Владимир Устименко на 31 май. "Стана това, което отдавна трябваше да стане. Сега вече не само руснаци ще летят до МКС, но и американци".

Алексей Пушков от горната камара на руския парламент, който често критикува САЩ и Запада, също сподели, че полетът на ветераните Дъг Хърли и Боб Бенкен не е нищо особено. Той написа в Телеграм, че "това е полет до МКС, не до Марс". Според него в бъдеще Русия трябва да пази местата на своите ракети до МКС само за руски космонавти.

Устименко и Пушков не са единствените, които демонстрираха колко не са впечатлени от постижението на SpaceX, притежаваната от милиардера Илон Мъск компания, да възстанови прекратените през 2011 г. изстрелвания на НАСА.

Други обаче предложиха Русия да приеме, че е загубила доходоносния си десетгодишен монопол върху пилотираните космически полети.

"Батутът работи"

Някои в Русия определиха ролята на събитието като отрезвяване за руската космическа програма. Други си спомниха думите на директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който очакваше ответните санкции на Русия, след като Западът й наложи санкции заради анексирането на Крим, да ударят американците като "бумеранг".

Астронавтите Дъглъс Хърли и Робърт Бенкен
Астронавтите Дъглъс Хърли и Робърт Бенкен

"След като анализирахме санкциите срещу нашата космическа индустрия, предполагам... САЩ ще започнат да пращат своите астронавти до МКС с батут", написа Рогозин в Туитър през април, 2014 г.

"Батутът работи", каза Илон Мъск на пресконференцията след изстрелването, рамо до рамо с директора на НАСА Джеймс Брайденстайн, който спомена полученото поздравление от Рогозин.

Не всички разбраха тази шега, насочена към думите на Рогозин от 2014 г. Но водещият по руската държавна телевизия Владимир Соловьов прие предизвикателството.

"Батутът работи - така Мъск жегна Рогозин. А как ще отговори "Роскосмос"? Топката е в нашето поле. Няма нужда от бързане. Мъск се готвеше за отговора си няколко години", написа Соловьов в Телеграм.

Той също така сподели оценки, че медийното отразяване на SpaceX е било пълно с хвалебствия.

Толкова демоде?

"Но какво всъщност имаме - след дълго и тежко пиянство втората космическа сила се завърна. И това трябва да се приветства. Иначе ще ни липсвате и няма да имаме надежден конкурент и съюзник", коментира каналът "Невротик", споделен от Соловьов.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX се отправя към орбита на 30 май
Ракетата Falcon 9 на SpaceX се отправя към орбита на 30 май

На 1 юни популярният блогър Максим Кононенко написа, че "руснаците имаме много други неща, с които да се гордеем, освен с пилотираните полети".

Той има предвид новината, че Министерството на здравеопазването на Русия е разрешило употребата на лекарството "Авифавир" срещу коронавируса. Короненко пише: "Излиза, че сме сред малкото страни, които произвеждат работещо антивирусно лекарство". Според него това е важното, а летенето в космоса е "било модерно преди 50 години".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG