Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ужасени сме." Десетки журналисти са ранени и арестувани от началото на протестите в САЩ


Демонстрант пред сградата на Си Ен Ен в Атланта
Демонстрант пред сградата на Си Ен Ен в Атланта

Докато отразява протестите в Минеаполис, започнали след смъртта на невъоръжен чернокож по време на арест на 25 май, фотожурналистката Линда Тирадо е улучена по лицето вероятно от гумен куршум. Смята се, че е изстрелян от полицейски служител. Това се случва в петък, а вече е ясно, че тя няма да може да вижда с лявото си око.

Десетки други журналисти са нападнати и ранени през последните дни по време на протестите в САЩ, част от които прераснаха във вандализъм, съчетан с разграбване на местни магазини. Прояви на насилие срещу репортерите има от страна на представители на силите на реда и от хора, които застават от страната на демонстрантите, посочват международни неправителствени организации.

Протестиращи нападнаха сградата на Си Ен Ен. Екип на медията беше арестуван от властите докато отразява протест. Двама репортери на новинарската агенция Ройтерс бяха уцелени от гумени куршуми, изстреляни от полицаи. Протестиращи нападнаха и удряха журналиста от „Фокс нюз“ Лиланд Витърт.

Посегателства срещу свободата на словото

От началото на протестите са регистрирани 211 случая на посегателства срещу свободата на словото, съобщава порталът U.S. Press Freedom Tracker - съвместен проект на фондация „Свобода на пресата“, „Комитета за защита на журналистите“, „Репортери без граници“ и други авторитетни организации.

Това включва 143 атаки, поне 33 ареста и 35 случая на повредена техника или нападнати сгради, в които се помещават редакциите на медии.

Това включва 49 физически нападения, от които 31 от властите и 18 от демонстранти, 35 случая, при които журналисти са засегнати от сълзотворен газ, 21 случая на използване на лютив спрей срещу журналисти, 50 случая на ранени репортери, фотографи и оператори от гумени куршуми. За част от тези случаи се знае, че журналистите са се легитимирали като такива и са показали прескарта, бадж или друг знак, който показва, че работят за медия и отразяват събитията.

„Ужасени сме“

„Ужасени сме от прибягването до груби и понякога насилствени полицейски действия срещу журналисти, които си вършат работата“, казва програмният директор в „Комитета за защита на журналистите“ Карлос Мартинез де ла Серна в изявление на сайта на организацията.

„Това са директни нарушения на свободата на пресата, основополагаща конституционна ценност в САЩ. Призоваваме местните и държавните власти да изключат новинарските медии от правилата за вечерен час, за да могат журналистите да отразяват свободно.“

„Докато отразяват протестите в САЩ, журналисти биват нападани на живо в ефир, обгазявани със сълзотворен газ, по тях се стреля с гумени куршуми“, пише в позицията на „Международния център за журналисти“. „Журналистите трябва да имат свободата да отразяват безопасно демонстрациите и да не бъдат заплашвани с насилие. Жизненоважно е репортерите да информират публиката в този критичен момент“, се казва още в позицията.

„Репортери без граници“ също реагира на посегателствата срещу журналисти. Организацията призова щатските власти да гарантират сигурността на журналистите при отразяване на протестите и поиска да бъде наложена забрана за арестуване на журналисти, полицаите да бъдат инструктирани да не стрелят по репортери, фотографи и оператори и да ги защитават при атаки от страна на протестиращите.

„Демонизирането на медиите в продължение на години от страна на президента Тръмп дава плодове и сега и полицията, и протестиращите насочват насилието и арестите към журналисти, които са се идентифицирали като такива“, казва генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар, цитиран в позиция на сайта на организацията.

„От дълго време е очевидно, че това демонизиране ще доведе до физическо насилие. „Репортери без граници“ предупреди за последствията от тази враждебност спрямо медиите и сега сме свидетели на безпрецедентно насилие срещу журналисти в САЩ“, допълва Делоар. В индекса на организацията за свобода на пресата САЩ са на 45-о място от 180 държави.

Протестите в САЩ започнаха след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той почина в Минеаполис на 25 май по време на арест, след като полицай притисна врата му с коляното си. Официалната съдебномедицинска експертиза определи смъртта му за убийство. Полицаят Дерен Човин, който извършва ареста на Флойд, е обвинен в предумишлено убийство. Други трима полицаи, присъствали на инцидента, са уволнени.

След убийството десетки хиляди хора излязоха на протести в срещу полицейското насилие и расизма. Протестите започнаха мирно, но част от тях преминаха в прояви на насилие, вандализъм, грабежи и неподчинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG