Връзки за достъпност

Извънредни новини

Валери Симеонов твърди, че протестите срещу него и Иван Гешев са платени от Васил Божков


Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов
Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ - една от партиите в съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов обяви, че според него големите суми в брой, теглени от Васил Божков от сметката му през последните години, са отишли за финансиране на протестите на майките на деца с увреждания, които доведоха до оставката на Симеонов, както и на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор през есента на 2019 г.

Пред БНТ Симеонов добави и „купения вот за Мая Манолова в София“, която беше кандидат за кмет на столицата на изборите миналата година, но загуби от издигнатата от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

В отговор от гражданското сдружение БОЕЦ, което организира част от протестите срещу Гешев заедно с Инициатива "Правосъдие за всеки", коментираха пред Свободна Европа, че това твърдение няма нищо общо с истината. Междувременно Манолова обяви във Фейсбук, че ще съди Симеонов.

В началото на седмицата Васил Божков публикува в личния си профил във Фейсбук комикс с „Истинска приказка за Али Баба“, с който казва, че е бил принуден да отчислява 20% от печалбата на частните си лотарии на управляващите по инструкции на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бизнесменът качи в социалната мрежа и банкови извлечения, свидетелстващи за изтеглени милиони от сметката му и постави въпроса – къде са сега тези пари?

„Големите суми от 3.8 млн. и 3.6 млн. лева са теглени на 23 и 29 октомври 2019 г., точно тогава бяха изборите. Около 8 млн. лева явно са изтеглени, за да се плати купеният вот за Мая Манолова в София основно. То е ясно, просто датите съвпадат само с това значимо събитие. Нищо друго значимо не е станало. Точно по време на изборите от средата на октомври до края на ноември вървяха и платените според мен протести срещу избора на Гешев“, коментира пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Освен това той намекна, че с част от тези суми Божков вероятно е купувал античните ценности от колекцията си, която беше иззета от разследващите още през февруари.

„Да не забравяме, че тези кашони с антични предмети иманярите не са му ги подарявали, а са ги продавали. За това също се харчат пари. Само октомври месец той е теглил пари 4 пъти. Защо ще носиш за месеца рушвета четири пъти с всички рискове, съпътстващи пренасянето на големи суми пари в чанти, защо да рискуваш 4 пъти, като можеш да ги занесеш веднъж, ако си плащал подкуп или рушвет“, добави Симеонов, цитиран от БНТ.

По повод думите на депутата лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев припомни пред Свободна Европа, че протестите срещу номинацията на Гешев започнаха още през юли 2019 г., а три месеца по-рано сдружението започна инциатива за номиниране на граждански кандидат за главен прокурор. В крайна сметка беше издигнат следователят Бойко Атанасов, който обаче не беше подкрепен от никого във ВСС.

„Тези процеси нямат нищо общо с Божков или с когото и да е било другиго“, подчерта Георгиев, отбелязвайки, че по време на тези събития бизнесменът все още е бил в "любовна прегръдка" с управляващите и едва ли е симпатизирал на протестите срещу статуквото.

В същото време Мая Манолова обяви веднага след изявлението на Симеонов, че ще го съди, както и че освен в съда, ще се срещне с премиера Бойко Борисов на парламентарните избори догодина. Тя добави също, че купените гласове са си проличали в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, където резултатите са били 90:10 в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

„За лъжите, изречени днес, по време на изявлението му в Народното събрание, давам на съд Валери Симеонов, председател на НФСБ и зам.-председател на парламента. Категорично подчертавам, че изявлението на Валери Симеонов, че бизнесменът Васил Божков е финансирал кампанията ми за кмет на София, е лъжа и не отговаря на истината“, написа Мая Манолова на страницата си във Фейсбук.

Тя също споделя мнението, че в твърдението на лидера на НФСБ няма логика, тъй като „не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова“. Във видео към публикацията си във Фейсбук тя се обръща към премиера с думите: „Г-н Борисов, аз в комикси не участвам.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG