Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата проверява твърденията на Божков за такса "помагане"


Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Ябланица по повод полицейска операция срещу битовата престъпност
Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Ябланица по повод полицейска операция срещу битовата престъпност

Специализираната прокуратура е образувала проверка по твърденията на обвиняемия хазартен бос Васил Божков, че по инструкции на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов е трябвало да отчислява на управляващите 20% от печалбата на лотарийните си игри под формата на такса „помагане“. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев, който съобщи в четвъртък в Ябланица, че е получил два сигнала.

„Сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главния прокурор излага определени обстоятелства. Отделно е постъпил сигнал от едно издание, близко до г-н Цветан Василев, което няма да назовавам. И двата сигнала съм ги разпределил към компетентен прокурор, който може да прецени какви действия да извърши. Но задължението на прокуратурата, трябва да бъде ясно, е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са, да кажем, оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства“, коментира Гешев ден след като прокуратурата беше сезирана по случая от гражданското сдружение БОЕЦ.

В началото на седмицата Васил Божков публикува в личния си профил във Фейсбук комикс с „Истинска приказка за Али Баба“, с който казва, че е бил принуден да плаща на управляващите в замяна на подкрепа от Държавната комисия по хазарт. Бизнесменът качи в социалната мрежа и банкови извлечения, свидетелстващи за изтеглени милиони от сметката му, за които твърди, че е предавал на „определени лица“. Засега Божков не е споменавал конкретни имена.

Собственикът на „Национална лотария“ и „Нове холдинг“ е обвиняем по две различни досъдебни производства, по които от януари досега му бяха повдигнати общо 18 различни обвинения. Междувременно управляващите прокараха законови промени, които на практика монополизираха лотарийните игри в полза на Българския спортен тотализатор, а Божков избяга в Дубай, където се намира и в момента. България официално поиска екстрадицията му, но засега няма отговор от властите в Обединените арабски емирства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG