Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американският Сенат одобри кандидатура на Тръмп за шеф на Агенцията за глобални медии


Майкъл Пак
Майкъл Пак

Майкъл Пак е новият ръководител на Американската агенция за глобални медии (USAGM), наблюдаваща дейността на Радио Свободна Европа / Радио Свобода и Гласът на Америка. Назначението стана възможно, след като Сенатът на САЩ одобри кандидатурата му, предложена от президента Доналд Тръмп.

Пак беше избран с 53 гласа "за" и 38 "против". Само един демократ - сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин - гласува с мнозинството републиканци.

Президентът на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) Джейми Флай приветства назначението. "Както и в последните 70 години, RFE/RL ще продължи да предоставя нецензурирана информация на всяка от платформите си", каза Флай.

Гласуването в Сената идва две години след като президентът Доналд Тръмп издигна кандидатурата на Пак. Неговият мандат е тригодишен.

Преди гласуването сенаторът републиканец от Айдахо Джим Риш посочи, че Пак има уникални качества за заемането на поста и призова сенаторите да приключат "политическите борби" около номинирания автор на консервативни документални филми.

Изборът му се озова в двугодишен застой заради притесненията на демократите, че Пак може да се опита да наложи политическо пристрастие на агенциите на USAGM, които по закон са длъжни да са обективни и балансирани.

Самият Пак коментира тези притеснения по време на дебатите през миналия септември. "Цялата агенция се крепи на увереността, че репортерите са независими и че никоя политическа сила не може да им каже как да представят новините и какво да казват. Мисля, че без тази увереност работата на агенцията би била напълно подкопана", каза той.

Демократите също така бяха изразили загриженост от евентуални финансови злоупотреби, които Пак може да е допускал в ръководената от него организация с идеална цел Public Media Lab. Главният прокурор започна разследване по тези сигнали.

Сенаторът демократ от Ню Джърси Боб Менендез беше твърдял, че Пак е представил превратно пред данъчните взаимоотношенията между две компании, които е ръководил - тази, която е с идеална цел и тази, която е търговска.

Белият дом отговори на тези притеснения, като посочи, че Тръмп застава зад кандидатурата на Пак и като изрази разочарование, че демократите са решили "да хвърлят кал по чистата биография на човек, работещ в служба на обществото".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG