Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще продължим да се борим". 9 минути мълчание по време на службата в памет на Джордж Флойд


Кметът на Минеаполис пред ковчега на Джордж Флойд
Кметът на Минеаполис пред ковчега на Джордж Флойд

Политици, активисти за граждански права и известни личности се събраха на 4 юни, за да почетат паметта на Джордж Флойд - 46-годишният афроамериканец, чиято смърт предизвика вълна от демонстрации срещу расизма в САЩ.

Флойд почина, след като полицай от Минеаполис близо 9 минути затискаше врата му с коляно при опит за арест.

По време на мемориалната служба баптисткият свещеник Ал Шарптън каза, че Флойд “е променил света и че е дошло време за справяне полицейщината и за отчетност в наказателноправната система”.

“Ще продължим да се борим, Джордж”, бяха думите на Шарптън.

Флойд, който е бил задържан заради използването на фалшива банкнота от 20 долара, няколко пъти е казал на полицая, който го арестува, че не може да диша. Независима аутопсия заключи, че той е починал от задушаване.

Участниците в службата в памет на Флойд запазиха тишина в продължение на 8 минути и 46 секунди. Толкова време полицай Дерек Човин е притискал с коляно си врата на жертвата.

„Време е да се противопоставим в името на Джордж и да кажем "свалете коляно от вратовете ни“, каза преподобният Шарптън. Той коментира и протестите, някои от които прераснаха в грабежи и насилие.

"Никой от нас не ги оправдава, но има разлика между тези, които призовават за мир и тези, които искат да замълчим. Някои не искат мир, а мълчание. Искат да страдаме в тишина”.

Няколко членове на Конгреса, известни рапъри и артисти афроамериканци също присъстваха на службата, докато протестите срещу расизма по улиците в САЩ продължават.

Още две служби в памет на Флойд са предвидени през идните дни в Северна Каролина и в Тексас.

Някои от демонстрациите след смъртта на Флойд бяха съпътствани от насилие, палежи и грабежи.

Прокуратурата повдигна обвинения за съучастничество на още трима полицаи, a това срещу Дерек Човин беше преквалифицирано от убийство от трета степен (убийство по непредпазливост) в убийство от втора степен (непредумишлено убийство). Ако бъде прието от съда, това обвинение може да доведе до присъда от до 40 години затвор.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар също защити правото на американците да протестират, като го нарече „свещено“, но отбеляза, че президентът му е дал инструкции да не щади усилия за осигуряването на ненасилие.

На пресконференция на 4 юни Бар заяви, че докато смъртта на Флойд повдига въпроса за липсата на доверие сред афроамериканците в правосъдната система, много от мирните протести са били узурпирани от „екстремистки агитатори“.

“Имаме работа със смесица от много опасни екстремистки групи”, каза Бар. "Имаме доказателства, че "Антифа" и други подобни екстремистки ораганизации, както и хора с различни политически убеждения, са участвали или са подстрекавали към участие в насилието”, добави той.

Освен “Антифа” Бар не посочи имената на други групи. По думите му до момента федералните агенти са арестували 51 души, а 114 служители на реда са били ранени по време на протестите във Вашингтон. 22 са били хоспитализирани.

Много антирасистки протести се проведоха и в Европа. Голяма група се събра пред американското посолство във Варшава. Хората носеха плакати с надписи “Животът на чернокожите има значение”. Многохилядна демонстрация имаше и във Виена. Американци, живеещи в България, също планират марш срещу расизма.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече смъртта на Флойд “много, много ужасно нещо” и призова за примирие.

"Това, което призовавам политиците, е да обединят хората и да се помирят”, каза тя в интервю за германския телевизионен канал ZDF.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подложен на остри критики от демократите и от някои републиканци заради начина, по който се е справил с протестите.

Тръмп заяви, че целта му е да възстанови законността и реда, като позволи мирните протести да продължат, но каза, че е готов да използва армията, за да овладее насилието.

На този фон бившият министър на отбраната Джим Матис го обвини, че разделя Америка и застрашава основите на Конституцията. Матис критикува идеята на Тръмп да използва армията за разчистването на до голяма степен мирният протест край Белия дом на 1 юни.

“У дома трябва да използваме армията в много редки случаи”, коментира Матис в позиция, публикувана в The Atlantic. “Доналд Тръмп е първият президент в моя живот, който не се опитва да обедини хората в Америка, дори не се преструва, че се опитва”.

Тръмп отговори в Туитър и нарече Матис “най-надцененият генерал в света”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG