Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Кой те накара да питаш тия глупости?“ Борисов с втора атака към бТВ


Седмици след като министър-председателят Бойко Борисов нарече бТВ „Божков ТВ“ той отново атакува журналист от медията. Този път повод да демонстрира отношението си Борисов взе от въпрос за проблеми в структурата на ГЕРБ в Плевен.

“Госпожо златна, кой те накара да питаш тия глупости”, репликира Борисов местната кореспондентка на бТВ в града. Като след това той обясни на репортерката, че вместо да го пита за роене в ГЕРБ трябва да се говори и пита за строителството в областта. Реакцията му беше посрещната със смях от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който го придружаваше на обиколката.

„Ние ви правим тунели и мостове, каквито не сте виждали досега, а ти ме питаш за разцепление и за еди-кво си. Тези, които сме ги изгонили, хората не ги одобряват. Във Видин си отиде старият кмет, който загуби изборите, а вчера (сряда) 250 нови члена сме приели. 50 са си отишли, а 250 са нови. Това ли е важно да ме питате”, каза още Борисов на журналистката.

Поводът за нейния въпрос беше публикуването на декларация от лидера на ГЕРБ-Плевен и осем негови колеги срещу областния координатор на партията. През май във Видин имаше близо 50 напуснали членове на управляващата партия.

"Божков ТВ“

Това не е първият случай, в който Борисов показва раздразнението си от въпроси на бТВ. Миналия месец по време на проверка на строителните дейности по интерконектора между България и Гърция, журналист от бТВ зададе няколко въпроса на премиера, свързани с това, какво той смята да предприеме с акциите на ПФК "Левски", които бяха джиросани на негово име от хазартния бос Васил Божков. Това подразни министър-председателя и той отвърна: "Госпожо, няма на Божков ТВ да се хвана на въпроса! Извинявам се".

Малко по-късно от бТВ излязоха с позиция по темата. В нея ръководството на медията описа изказванията на Борисов като "неверни твърдения“.

"Намираме за тревожно, че премиерът Борисов нарича bTV, телевизия с доказано висока репутация, "Божков ТВ", на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии", се казваше в позицията на медията.

А след премиера

Дни след премиера и собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев определи бТВ като "Божков ТВ", намеквайки, че медията отстоява интереси на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Домусчиев използва израза в свой коментар във Фейсбук.

Преди ден пък главният прокурор Иван Гешев, след като чу въпрос за Васил Божков от репортер на бТВ, въпреки че микрофоните на медията са брандирани, изрично попита журналистката: „Вие от коя медия бяхте?“. В отговора си той също я репликира, че „явно някой й пише какви въпроси“ да задава, а тя му отвърна, че й предстои живо вклюване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG