Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: "Няма полезен ход. Подиграха се с "Левски"


Бойко Борисов коментира редица въпроси по време на проверката на строежа на интерконектора България-Гърция в събота
Бойко Борисов коментира редица въпроси по време на проверката на строежа на интерконектора България-Гърция в събота

"Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува", каза министър-председателят Бойко Борисов в събота в отговор на журналистически въпроси относно собствеността на футболния клуб "Левски".

В сряда акциите бяха джиросани на премиера от Васил Божков и Георги Попов. Борисов отказа да ги вземе и за първи път коментира темата в събота по време на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция при селата Орлово и Мандра.

"Акциите не са в мен, те са в Сашо Диков. Не искам да се упражнявате на мой гръб. Нямам отношение към това. Няма полезен ход в момента. Подиграха се с "Левски". Ако искат да ги прехвърлят тези акции на който искат. Аз няма да участвам в това. Не искам да се замесвам с тази тема", каза премиерът.

По-рано в събота пред бТВ формалният собственик на клуба Георги Попов заяви , че Борисов трябва да реши какво да прави с акциите.

"Как така без да ме питат ще ми прехвърлят? Като законът го позволява и аз мога да кажа: "Вие сте просто едни негодници и не искам да чувам за Вас", коментира Борисов.

Божков е третиран като всеки друг бизнесмен в България

Борисов добави и че хазартният бизнесмен не е бил третиран различно от правителството. Премиерът не вижда нищо лошо в комуникацията между Божков и финансовия министър Владислав Горанов.

"Божков беше като всички бизнесмени в България, с когото сме се чували, срещали, в различни съвети и формати. Никой по никакъв начин не го е третирал различно", заяви Борисов.

В петък сутрин укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков публикува във фейсбук страницата си два скрийншота от размяна на текстови съобщения с контакт, записан като Vladi Goranov. От разпространените разговори се вижда, че двамата обсъждат срещи помежду си и „инструкции“ от страна на министъра към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

"И аз съм говорил с Божков. Към този момент той не е бил обвиняем, за да не си водят разговори", беше позицията на премиера. На въпрос, не трябва ли срещите да са официални, Борисов заяви, че комуникациите днес се променят бързо. "Нещо произлязло ли е от тези срещи, Някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на Божков има ли след тези срещи", попита Борисов.

Държавата иска да има 100 бензиностанции в областните градове

По време на посещението си на строежа на интерконектора Борисов коментира и плановете за създаване на държавна петролна компания. Според премиера с нея дъмпингът и сивата икономика ще останат в миналото.

Държавата иска да има 100 бензиностанции в областните градове. Целта е във времена на криза правителството да има инструмент за защита на населението и да не може никой да прави дъмпинг и да постави държавата на колене, уточни премиерът.

Борисов допълни, че в понеделник ще бъде готов проектозаконът за създаването на държавна петролна компания. От него ще стане ясно колко ще струва и как ще стане възможно нейното изграждане.

"Балкански поток" върви бързо

"Въпреки пандемията и трудностите изграждането на "Балкански поток" върви доста бързо", каза министър-председателят относно строежа на интерконектора България – Гърция. В събота с премиера беше и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Успяхме с много усилия да върнем България и имаме най-доброто разположение на газовата карта в Европа. Успяхме с много почтеност и откритост. На територията на България се съревноваваме с Гърция, Турция и Русия кой по-бързо ще направи газопровода и ще прекараме повече газ", каза Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG