Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата нареди на строителния контрол да провери строежа на Алепу


Строежът на укрепителното съоръжение на Шофьорския плаж
Строежът на укрепителното съоръжение на Шофьорския плаж

Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди в петък на началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в местността Алепу край Созопол.

За четириетажния строеж на Шофьорския плаж, започнат като укрупително съоръжение, е образувана преписка, по която работи и Окръжната прокуратура в Бургас.

"Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж", посочват от държавното обвинение.

Върховната прокуратура е разпоредила на строителния контрол да провери "целия инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни".

Активизирането на прокуратурата става факт само два дни, след като началникът на регионалния строителен контрол в Бургас инж. Милен Ненчев констатира на място, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

Той припомни, че за това място инвеститорът има издадено разрешително за поетапно строителство още през 2018 г. То включва два етапа. Първият е изграждането на подпорна стена, започната миналата година и спряна временно след проверки, предизвикани от общественото недоволство от строителството. Оказа се, че заедно със стената се строи и вторият етап – сграда.

В четвъртък вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред бТВ, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на началника на ДНСК Иван Несторов също да извърши проверка на място. По-рано тази седмица във фейсбук групата "Бетономорие" беше публикувана снимка на развиващия се строеж на първа линия на плажа край блатото "Алепу", след което активисти подадоха сигнал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG