Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строежът на Алепу "не е сграда, а укрепително съоръжение". Тепърва ще се строят сгради


Инж. Милен Ненчев е началник на РДНСК, който днес проведе проверка на Шофьорския плаж близо до Алепу
Инж. Милен Ненчев е началник на РДНСК, който днес проведе проверка на Шофьорския плаж близо до Алепу

Четириетажният строеж на Шофьорския плаж не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. Това установи проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в сряда.

"Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение", каза пред журналисти на място инж. Милен Ненчев, началник на регионалната дирекция.

По-рано тази седмица във фейсбук групата "Бетономорие" беше публикувана снимка на развиващия се строеж на първа линия на плажа край блатото Алепу, след което активисти подадоха сигнал. Това доведе до спешната проверка на ДНСК.

"Обемите, които виждате не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя", каза още Ненчев.

През 2019 г. същият строеж беше спрян заради допусната грешка от страна на дружеството, което извършва строителството. Тогава паралелно със строежа за укрепване на свлачището се е изграждало курортно селище.

Според издаденото разрешение за строеж от община Созопол през септември 2018 г. това трябва да се случи поетапно – първо брегоустройствените дейности и след това строежът на комплекса.

Според изявлението на Ненчев този път това условие е спазено, а първият етап е приключил през януари.

"Първият етап от строежа представлява изградената стоманобетонова конструкция. Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Тази етапност е регламентирана в разрешението за строеж. Установяваме, че този етап е завършен", пояснява Ненчев.

По думите му четирите етажа, които се виждат на плажа, не са предвидени за една от сградите в плана на курортното селище. Строителството им предстои да започне.

"Вторият етап от разрешеното строителство предвижда изграждане на сграда в източна посока от изграденото подпорно съоръжение. До момента не са започнати дейности по неговото изграждане, т.е. освен подпорното съоръжение, не е налично като изпълнено строителство", допълва той.

Шофьорският плаж край Алепу беше една от малкото останали незастроени територии по Черноморието. В южния му край се намира ваканционният комплекс "Свети Тома", чийто собственик е „Главболгарстрой“. Тук преди няколко години земята се свлече до самия плаж.

През 2018 г. собствениците установяват, че пречиствателната станция на комплекса също е застрашена от свлачище. Те получават разрешение от тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи за укрепване чрез изливане на солидно количество бетон на плажа.

След това укрепване според приетия проект следва строителството на два курортни комплекса - "Алепу Вилидж" и "Алепу бриз вилидж", съобщава Капитал през 2019 г. Курортът ще бъде терасовиден и ще започва на 30 м от морето. По данни на медията площта на проекта е около 20 дка, а застроената площ надземно и подземно е около 9200 кв.м.

Според строителите комплексът трябва да бъде построен, за да може да се изплати инвестицията за укрепване на свлачището.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG