Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС остава затворен до юли, вътрешните граници падат първи


Работник бърше прах от картина във Версайския дворец край Париж. Франция се подготвя да приема туристи от Европа
Работник бърше прах от картина във Версайския дворец край Париж. Франция се подготвя да приема туристи от Европа

Европейският съюз ще удължи отново забраната за влизане на граждани на трети страни заради пандемията от коронавирус. Това решиха вътрешните министри от общността в петък, възлагайки на Европейската комисия да предложи продължаване на ограниченията за несъществени пътувани към ЕС до края на месеца.

В момента външните граници на ЕС са затворени до 15 юни.

“Преобладаващото мнение е че удължаването на ограниченията по външните граници трябва да бъде продължено с две седмици, за да се подготвим от юли да започнем постепенното им премахване”, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.

Европейската комисия ще предложи указания за критериите, които трябва да са налични, за да бъдат възстановени пътуванията към Европа.

Йохансон съобщи, че “има голяма подкрепа първо да се отворят вътрешните, а след това външните граници”.

Повечето държави вече са взели решения или се готвят да премахнат граничните проверки между шенгенските държави от 15 юни. Някои страни обаче искат да изчакат още, обясни еврокомисарката.

”Вярвям, че до края на месеца свободното движение в шенгенското пространство ще бъде възстановено напълно”, заяви Йохансон след видеоконференцията на вътрешните министри от ЕС.

Решението за режима на движение обаче е национална компетенция и министрите на вътрешните работи са се договорили само да координират решенията за граничния режим. Всяка държава сама ще обяви режима на пътуване.

Сред държавите, които ще изчакат до края на месеца е Испания, която в четвъртък отмени по-ранно решение да освободи пътуванията със съседните Франция и Португалия. В Испания извънредното положение е удължено до 22 юни. Хърватия също обяви, че засега не се ангажира с конкретна дата за отваряне на националните си граници. Затова пък Германия обеща да свали от 15 юни съвета към гражданите си да не пътуват до 29 държави в Европа.

България договори освобождаване на движението с Гърция и Сърбия от 1 юни, но все още очаква отговор от Румъния за възобновяване на всички пътувания. Задължителна 14-дневна карантина има за пристигащи от 8 европейски държави, където епидемията от коронавирус не е овладяна: Белгия, Швеция, Малта, Испания, Италия, Ирландия, Португалия и Обединеното кралство.

За балканските държави, които не са част от Съюза, вътрешните министри от ЕС са се договорили да се изготви списък за страните, чиито граждани ще могат да пътуват в ЕС, като той ще се променя съобразно епидемичната обстановка.

Затварянето на европейските граници е факт от март като мярка за ограничение на пандемията от коронавирус. Броят на заразените по света надхвърли 6,6 милиона души, като починалите от усложнения на COVID-19 надхвърля 391 хиляди. В Европа инфекцията е потвърдена при 1,4 милиона души, починалите са над 168 хиляди. Можете да следите на интерактивната карта развитието на пандемията по света.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG