Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карантина: Европа остава затворена до 15 юни


Туристка на площада "Сан Марко" във Венеция. Туризмът ще пострада силно от ограниченията
Туристка на площада "Сан Марко" във Венеция. Туризмът ще пострада силно от ограниченията

Европейските външни граници да останат затворени за несъществени пътувания от чужди граждани до 15 юни, предложи Европейската комисия, след консултации с вътрешните министри от ЕС в петък.

Забраната за влизане в ЕС на неевропейски граждани беше въведена в края на март, след като Еврокомисията предложи мярката, за да ограничи разпространението на пандемията от коронавирус.

Удължението от 30 дни обхваща всички граници в Шенгенското пространство и в асоциираните към Шенген държави, сред които е България и засяга граждани, които нямат европейски или шенгенски паспорт и не пребивават постоянно в ЕС. То ще направи невъзможно възобновяването на туристическите дейности за неевропейски граждани на континента.

Въпреки, че повечето европейски държави започнаха да облекчават ограниченията, Европейската комисия оценява ситуацията като “нестабилна както в Европа, така и по света”.

“Общата цел за ограничаване на разпространението на коронавируса чрез намаляване на социалното общуване се запазва. Въпреки напредъка в много европейски държави ситуацията в световен мащаб е много нестабилна. Абсолютно наложително е всички предприемани действия да бъдат постепенни, като различните мерки бъдат отменяни в различни фази”, заяви зам.-председателят на Европейската комисия за утвърждаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас.

Ограничението включва всички шенгенски държави, както България, Кипър, Румъния, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Формално решението за удължаване на граничната карантина трябва да се вземе от националните власти в съответните държави, но страните вече се договориха за координирано поведение по отношение на допускането на граждани от трети страни.

Забраната за влизане в ЕС беше въведена в средата на март за 30 дни и в началото на април беше удължена веднъж - до 15 май. Оттогава всички европейски държави, без Ирландия, го прилагат по външните си граници, а останалите на летищата. То не засяга гражданите на ЕС и на държавите от Шенген, които не членуват в ЕС, членовете на техните семейства и гражданите на трети страни, пребиваващи дългосрочно в ЕС, когато се връщат у дома. Извън него са и медиците, шофьорите на товарни превозни средства и сезонните работници в селското стопанство.

Отпадането на ограниченията по външните граници на ЕС е предусловие за освобождаване на движението и по вътрешните граници на съюза, което повечето европейски държави въведоха в началото на пандемията.

На 10 март Световната здравна организация обяви инфекцията от коронавируса за пандемия. Над 4,13 милиона души вече са потвърдени като заразени, като увеличението за последното денонощие е с 97 128.Смъртните случаи са нараснали с 5550 до 276 хиляди. За първи път в челната тройка по новоконстатирани случаи не присъства западноевропейска държава. Най-много прибавя САЩ - около 29 хиляди нови случая, Русия - 10 700 и Бразилия - 10 199. В западноевропейските държави за денонощието се запазват тенденците от последните дни.

На Балканите най-много нови случаи са установени в Турция - 1800 нови случая и 48 смъртни за денонощието, Румъния - 312 нови и 35 смъртни, Сърбия - 95 нови. Най-малко нови положителни проби са доказани в Албания - 8 и в Гърция - 13 нови случая.

В България през денонощието са установени 46 новозаразени с коронавируса. От тях в болница са 22-ма, като общият брой на потвърдени случаи в страната достигна 1911. Починалите станаха 88, а излекуваните - 422-ма. Ситуацията с развитието на епидемията от коронавирус в България можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG