Връзки за достъпност

Извънредни новини

По сигнал на Домусчиев. Антимонополната комисия започна проверка на бТВ


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". Това става ясно от съобщение на страницата на комисията, публикувано в петък.

Проверява се дали телевизията е пристъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор със спортния тотализатор. От сайта на регулатора личи, че той е сезиран от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който обяви че ще стори това през май.

Антимонополната комисия посочва, че сигналът от "Нова Броудкастинг Груп" е заведен на 19 май. Като източник за искането е посочен сайтът „Блиц“.

Ден преди сигнала

Нишката по този сюжет, който е един от многото около укрилия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, започна на 18 май. Тогава той публикува във фейсбук „Паметна записка“, под която стоят неговият подпис и този на Кирил Домусчиев.

Според записката Божков се ангажира да плаща за реклама на Нова за лотарията си 20 милиона лева годишно без ДДС. Според записката също ако Нова телевизия загуби рекламодател в хазарта, Божков трябва да компенсира тази загуба с други средства за медията или футболния клуб "Лудогорец" (собственост също на Кирил Домсучиев - бел.ред) . Срокът на договорката е 10 години. В замяна той трябва да получи „пълен съпорт“ от Държавната комисия по хазарта.

Домсучиев на практика потвърди „паметната записка“, но заговори и за договорите на бТВ за реклама на хазарт.

"Добавям само, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "бТВ медия груп" с Българския спортен тотализатор (БСТ). От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп", написа тогава Домусичев.

Публикацията

Непосредствено преди Домусчиев да публикува реакцията си в своя фейсбук профил, в "Блиц" се появява текст, в който се твърди, че за по-малко от четири години "бТВ медия груп" е получила 8 млн. лв. от "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото", като договорът е сключен през септември 2016 г. без търг.

За подписването му била използвана "вратичка" в Закона за обществените поръчки, даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на Закона за обществени поръчки. Твърди се, че в договора имало изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на бТВ - "Нова броудкастинг груп" за 6 месеца.

Това е и основанието, на което Домусичев се позовава, сезирайки КЗК.

Сигналът

В съобщението на регулатора по темата е записано, че се образува проверка по сигнала заради това, че бТВ всъщност е предоставила програмно време на спортния тотализатор, вместо рекламно.

"Доставчиците на медийни услуги заплащат за редакционно съдържание (програмно време), включително на независими продуценти, за което се носи редакционна отговорност, а рекламното време (търговски послания - клипове) се заплаща от рекламодателите на доставчиците на медийни услуги", пише комисията.

В документацията на КЗК е записано, че според сигналоподателя - двете компании (бтв и Спортния тотализатор) заобикалят правилото за 12 минути рекламно време на час.

Освен това КЗК смята, че може би има нарушение на законодателството му в частта за рекламните търговски съобщения, които трябва да са специално маркирани. От документацията на КЗК става ясно, че в сигнала до тях пише още, че: "в случая бТВ е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час."

От съобщението на КЗК не става ясно Домусчиев да е сезирал регулатора за това, за което се закани: изрична клауза в договора между Тотото и бТВ, тотализаторът да не се рекламира в Нова телевизия.

Потърсени за коментар по повод проверката, от бТВ бяха лаконични. "Не коментираме договорите с бизнес партньори, нито намеренията на конкурентите ни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG