Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инфекциозното отделение в Добрич затваря поради липса на медици


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Отделението по инфекциозни заболявания в болницата в Добрич се затваря поради липса на персонал, съобщи БНР. До този момент в болницата е имало само един инфекционист, но на 1 април той е подал заявлението си за напускане. Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова потвърди, че в края на месеца инфекциозното отделение ще бъде закрито.

Добрич е сред слабо засегнатите от коронавируса области. От днес пациентите, имащи нужда от лечение в закритото отделение се пренасочват към лечебни заведения извън областта.

Пандемията от коронавирус доведе до извънредно положение в България, което продължи от 13 март до 13 май. В момента разпространението на заразата е утихнало, но вирусът все още циркулира, съобщи Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

През последното денонощие в страната са регистрирани нови 41 случая на Covid-19, което е с 6 случая повече от предния ден.

Починал е един човек - 60-годишен мъж от Пазарджик, за когото няма данни за придружаващи заболявания. Така общият брой на починалите пациенти, при които е доказан Covid-19 стават 160.

Показателите се предоставят от Единния информационен портал за коронавируса в България, чиито данни ежедневно обновяваме тук.

Излекуваните през миналото денонощие са повече от заразените. Най-много нови случаи са регистрирани в София - 13, както и в Софийска област - 7. В Сливен новите случаи са 6, в Разград - 3, а в други 9 града - по един или два.

Активните случаи на инфекцията в България са общо 980.

Голяма част от новозаразените през денонощието са от новите огнища – в Сърница, Самоков и Сливен, заяви през Нова телевизия Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него новите огнища на коронавирус могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки като налагане на пълна карантина и поставяне на КПП-та.

По думите му огнищата в Самоков и Сърница са семейни, но в Самоков първоизточникът е от вътрешното отделение на болницата.

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило, каза още Кунчев. Според него увеличаването дневния брой новоустановени заразени трябва да насочва вниманието на хората върху факта, че вирусът продължава да циркулира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG