Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки хиляди американци протестираха срещу расизма и насилието в полицията


6 юни 2020 г. Мирно шествие срещу расима и полицейското насилие в столицата Вашингтон.
6 юни 2020 г. Мирно шествие срещу расима и полицейското насилие в столицата Вашингтон.

Десетки хиляди души участваха в протестни шествия в САЩ, за да призоват за край на расизма и на насилието, което полицията използва по-често срещу чернокожи, без да бъде наказвана за това. Демонстрациите се провеждат в рамките на мемориалните служби в памет на Джордж Флойд - 46-годишният афроамериканец, който почина по време на арест, след като бял полицай 9 минути притискаше с коляно врата му.

В столицата Вашингтон хиляди хора се събираха на различни места, преди да се слеяд в едно общо шествие до Белия дом. На част от транспарантите пишеше: "Не мога да дишам". Това са думи, които арестуваният Флойд на няколко пъти повтаря, преди да почине.

Участниците носеха и снимки на други чернокожи, починали след полицейско насилие, какъвто е случаят на Майкъл Браун или Бриона Тейлър.

Мемориалната служба във Вашингтон се състоя часове след решението на кмета на града Мюриъл Баузър да преименува част от 16-а улица на "Животът на чернокожите има значение". Става дума за участък, който се намира срещу Белия дом.

"Животът на чернокожите има значение" е име на гражданско движение, създадено след 2013 г., когато съдът за пореден път оправдава бял полицай, убил чернокож. Движението играе една от основните роли в протестите срещу полицейското насилие и в изискването за промяна в полицейските политики.

В събота демонстрантите радосто приветстваха кметицата Мюриъл Баузър, а някъде се чу и скандиране "Баузър - президент!" Други критикуваха Баузър, като прецениха, че с впечатляващия акт на преименуване на улицата тя отклонява вниманието от същинския въпрос с финансирането на полицията и поведението й.

В Рифърд, Северна Каролина, близо до родното градче на Джордж Флойд - Файетвил, хиляди се наредиха на опашка, за да се поклонят пред ковчега на Джордж Флойд, който ще бъде погребан във вторник в Хюстън.

След като Джордж Флойд загуби живота си на 25 май, започнаха мирни протести, които на много места прераснаха във вандализъм и разграбване на магазините. В последните три дни протестите отново са мирни в по-голямата част от случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG