Връзки за достъпност

Извънредни новини

Огнище на COVID-19 в Доспат. Местните власти въвеждат редица ограничения


Кметът на Доспат реши да въведе строги мерки, след като в местен цех за играчки бяха установени 51 заразени
Кметът на Доспат реши да въведе строги мерки, след като в местен цех за играчки бяха установени 51 заразени

Строги противоепидемични мерки се въвеждат в община Доспат, след като стана ясно, че в местния завод за детски играчки са установени 51 положителни проби за COVID-19. От регионалната здравна инспекция (РЗИ) започват изследване на 200 човека, които са били контактни на заразените, съобщи БНР.

„Забраняваме на обществени места да се събират повече от двама човека, в магазините и заведенията да се спазва дистанция повече от два метра разстояние. Затваряме всички спортни площадки, спортния център, екокъмпинга, детските площадки. Започваме дезинфекция във всички населени места пред магазини, заведения, които работят“, обяви кметът на Доспат Елин Радев.

Цехът за играчки, в който са работили новозаразените, временно ще бъде затворен. От РЗИ Смолян предполагат, че огнището в Доспат е причинено от жители на Сърница, които работят в цеха. През изминалата седмица здравните власти определиха градчето като едно от огнищата на заразата, а до момента са заразени 35 негови жители.

Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви, че пътуванията от и до Доспат и Сърница не се препоръчват. Очаква се във вторник директорите на здравните инспекции на трите съседни области Смолян, Благоевград и Пазарджик да се срещнат с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да се вземат общи противоепидемични мерки, съобщава още БНР.

Въпреки ситуацията в Доспат и близките до него населени места, броят на новозаразените с COVID-19 през последното денонощие в България отново бележи спад, след като в края на миналата седмица бяха регистрирани няколко дни с по над 40 нови случая.

Това става ясно от официалните данни в Националната информационна система, според които установените пациенти с коронавирус към понеделник сутринта са общо 16, което е най-ниският брой за последната седмица.

Регистрираният в неделя нисък резултат е на изготвен на базата на едва 427 теста. Това е обичайно за последния ден от седмицата, а нормалната бройка на тестовете през останалото време е между 1200 и 1500.

Общият брой на заразените с коронавирус в България от началото на пандемията е вече 2727 души, а активните случаи са 1019. В лечебните заведения в страната са настанени 158 души, от които 12 са в интензивни отделения. Оздравели са 1548 души.

Освен в Сърница и Доспат, активно продължава да бъде и огнището на заразата в Сливен. Заради ситуацията в областния център началникът на регионалната здравна инспекция (РЗИ) Петя Балулова е подала оставка, съобщи кметът на града Стефан Радев.

По света в Нова Зеландия министър-председателката Джасинда Ардърн обяви, че на територията на страната заразяването е елиминирано и отмени всички ограничителни мерки освен граничните.

В същото време в две от най-засегнатите държави - Русия и Бразилия положението остава тежко.

Само в Москва за последното денонощие са загинали 51 души, което прави общият брой на починалите в руската столица 2970 души. В Русия общият брой на заразените от началото на пандемията достигна близо 450 хил. души, а смъртните случаи малко над 5 500.

В Бразилия смъртните случаи станаха повече от 34 хил., а броят на заразените достигна над 685 хил. души. Единствената страна с повече заразени в света е САЩ, където техният брой е близо 2 млн.

Развитието на пандемията можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG