Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Затова не ни обичат, затова пишат карикатури". Държавата връща над 201 млн. лв. заради по-евтиния руски газ


Договорката между "Булгаргаз" и "Газпром" за намаляване на цената на газа, стана възможна след разследване на ЕК срещу руския гигант за злоупотреби с господстващо влияние на пазарите в осем от страните членки на ЕС
Договорката между "Булгаргаз" и "Газпром" за намаляване на цената на газа, стана възможна след разследване на ЕК срещу руския гигант за злоупотреби с господстващо влияние на пазарите в осем от страните членки на ЕС

Държавната компания „Булгаргаз“ ще възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на тази година. Това стана ясно в началото на правителственото заседание в понеделник, което започна в присъствието на телевизионни камери.

Връщането на пари от „Булгаргаз“ се наложи заради свалянето на доставните цени на руския газ с над 40% от страна на „Газпром“ със задна дата – от 1 август 2019 г. Поевтиняването му беше обявено от управляващите на 3 март – около година след края на 7-годишното антимонополно разследване на ЕК, приключило със споразумение с руския газов гигант, според което той трябваше да предоговори цените, на които доставя в Източна Европа.

Премиерът Бойко Борисов обаче фокусира изказването си в понеделник в друга посока – усилията на правителството за премахване на „кранчета, кранове и посредници по тръбите на газа за България“. В присъствието на медиите той изчете справка, според която към 1 юни цената на газа е с 53% по-ниска спрямо миналата година, а към март – с 42%. Уточни и разпределението на общата сума, която „Булгаргаз“ предстои да върне – 59 млн. лв. на столичната „Топлофикация“, 22 млн. лв. на газоразпределителните дружества, 52 млн. лв. на химическата промишленост и 16 млн. лв. – на стъкларската.

Събирайки тези суми със средствата, които държавата възстановява на вложителите във фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), Борисов обяви: „Ето затова не ни обичат, затова пишат карикатури, рисуват комикси. Милиард и половина – върнати обратно при хората от олигархията. Защо да не понесем комикси, то пък е интересно. Е, как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в света – да си лежиш и да си рисуваш. Но един по един – парите ще отидат при хората и при народа. Това правим.“

Премиерът имаше предвид твърденията, които обвиняемият хазартен бос Васил Божков отправя във Фейсбук от Дубай, където избяга, след като срещу него започна официално прокурорско разследване. До момента Божков е със задочно повдигнати 18 обвинения, а Специализираната прокуратура проверява от миналата седмица негов сигнал, че е предал директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов 60 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG