Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минеаполис обмисля да разпусне полицията в града след смъртта на Джордж Флойд


Демонстрациите в памет на Джордж Флойд продължиха в Минеаполис и в неделя
Демонстрациите в памет на Джордж Флойд продължиха в Минеаполис и в неделя

Мнозинството от градския съвет в Минеаполис подкрепя идея за разпускане на местното полицейско управление и замяната му с друга форма на правоохранителни ограни, които да опазват реда и сигурността, съобщи Би Би Си в понеделник. Именно от американския град тръгнаха протестите и размириците в САЩ, провокирани от смъртта на Джордж Флойд, който почина на 25 май, след като полицай притискаше с коляно врата му при арест.

"Ясно е, че в Минеаполис и в други градове в САЩ съществуващата система в полицията и в сферата на обществената сигурност не ни осигурява безопасност", заяви председателят на местния градски съвет Лиса Бендър, обобщавайки, че "усилията ни за постепенна реформа се провалиха".

По думите ѝ предстои идеята за разпускане на полицейското управление в града тепърва да се обсъжда, но част от предложението е финансирането, предназначено за полицията, да бъде насочено към стратегии, посветени на местните общности.

Общо деветима съветници от 13-членния градски съвет в Минеаполис присъстваха на демонстрация в градския парк в неделя следобед и се обявиха за край на полицейската дейност в града във вида, в който е позната до момента.

Съветникът Алондра Кано написа в Туитър, че мнозинство се е съгласило, че градското полицейско управление "не може да бъде реформирано и че ще прекратим сега действащата система в полицията". Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче се обяви срещу подобна идея и беше освиркан от демонстрантите.

Разпускането на полицейски управления не е безпрецедентно в американската история. Подобни решения са взимани в Комптън, Калифорния, през 2000 г. и в Камдън, Ню Джърси, през 2012 г. Би Би Си обаче отбелязва, че решението на градския съвет вероятно ще бъде последвано от дълъг и сложен дебат как точно ще се гарантира общественият ред, посочва БТА.

Смъртта на Флойд предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие не само в САЩ, но и по целия свят. Мерките за сигурност в САЩ постепенно се вдигат, след като протестите започнаха да утихват. Демонстрациите са най-масовите за равни права от 60-те години насам. Общо четирима полицаи досега бяха уволнени и обвинени за смъртта на Флойд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG