Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият шеф на световната атлетика вече е обвиняем за аферата с руския допинг


Според френските прокурори бившият президент на ИААФ Ламине Диак е бил начело на престъпна мрежа, която е действала в световната атлетика
Според френските прокурори бившият президент на ИААФ Ламине Диак е бил начело на престъпна мрежа, която е действала в световната атлетика

Бившият президент на Световната лекоатлетическа федерация (ИААФ) Ламине Диак официално получи обвинения във Франция за корупция и пране на пари във връзка с големия допинг скандал, свързан с руската атлетика.

Според прокурорите по делото Диак е участвал в схема за 3.3 млн. долара. Парите са били изисквани от руски атлети, за да бъдат прикривани данни за използването на допинг и така те да продължат да се състезават.

Диак е обвинен в даването и получаването на подкупи, злоупотреба със служебно положение и пране на пари. Ако обвиненията срещу него бъдат доказани в съда, той може да получи до 10 години затвор.

Обвиняемият се намира в родината си Сенегал, която засега отказва да го екстрадира и затова процесът срещу него ще бъде разгледан задочно. Подобна се очаква да бъде и ситуацията с бившия президент на руската атлетика и касиер на ИААФ Валентин Балахничев, както и с треньора Алексей Мелников.

Делото се гледа във френски съд, тъй като предполагаемото пране на пари се е случвало на територията на страната. Изслушванията в съдебна зала ще започнат през юли, а 87-годишният Диак отхвърля всички обвинения. Той беше президент на световната атлетика от края на миналия век до 2015 г.

Допинг скандалът, заради който Русия изгуби права да участва в международни състезания, избухна през 2015 г. Тогава редица институции, включително руското правителство, бяха обвинени, че са прикривали злоупотреба със забранени вещества по време Олимпийските игри в Сочи. Москва беше изхърлена от игрите в Рио и Пьонгчанг, но нейни състезатели все пак взеха участие под неутрален флаг.

През декември 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от предстоящите събития в световния спорт за период от четири години. Причината беше свързана с липсата на съдействие от руска страна и неспазването на редица изисквания от руската антидопингова агенция при изследванията на редица атлети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG