Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се придържаме, че няма такива измами". Как се разпределят парите за земеделските производители


Десислава Танева
Десислава Танева

Да бъдат укривани нарушения по плащанията по земеделската програма "Обвързана подкрепа", защото в противен случай Европейската комисия (ЕК) ще спре финансирането. Такива наставления дава земеделският министър Десислава Танева по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, става ясно от запис от видеоконферетна среща, разпространен в понеделник от сайта "Биволъ".

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране – бел.ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ", казва Танева в разпространения запис.

Думите й са реплика към Георги Василев от асоциацията "Български пипер". Проблемът, който той описва е, че в организацията са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали по "Обвързана подкрепа" за миналата година. Затова моли Танева на производителите да бъде предоставена справка как са изчислени средствата, които всеки от тях е получил.

Записът бил изваден от контекста на разговора

Междувременно от Министерството на земеделието и храните разпространиха позиция до медиите, в която твърдят, че записът е изваден от контекста. От ведомството допълват, че до момента никога не са правени толкова много проверки, както в последната година.

Според официалната позиция на пресцентъра на Танева именно резултатите от завишените проверки през 2019 г. са причината добросъвестните стопани да получат по-високи субсидии, за сметка на фермерите, които ги отглеждат само по документи.

През миналата година са проверени половината от заявените за подпомагане площи като в нито един друг политически мандат такъв висок процент на проверки не е извършван, твърдят още от земеделското министерство.

"За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители, не сме считали, че е необходимо да се "хвалим" с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства", посочват от ведомството на Танева в опит да обяснят защо не са огласявали досега резултатите от многобройните проверки.

"Проблемът продължава да съществува"

Потърсен за коментар от Свободна Европа, Георги Василев от асоциацията "Български пипер" коментира, че проблемът съществува отдавна.

"За всичко това сме говорили десетки пъти, за контрола, за проверките, за всичко. Говорили сме на най-високо ниво – с премиера. Но проблемът продължава да съществува", заяви той, подчертавайки, че основният проблем пред производителите е контролът.

"ЕС иска да се проверяват 5% от площите. Това не е достатъчно, не са достатъчни и 10% и 20%. Много от тези площи не съществуват, надписва се продукция и после тя се заплаща."

"Ние повдигаме въпроса, защото когато се увеличат парите, които получаваме, това означава, че са хванати нарушители и делът предвиден за тях се разпределя за нас. По-високите средства, които получаваме означава повече хванати нарушители", обясни Василев, според когото тази тема не трябва да се замита, а да се обсъжда, за да има още повече "хванати".

Според отчет на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) за миналата година 13 221 земеделски стопани са получили над 73 млн. лева. по програма "Обвързана подкрепа". Георги Василев обаче смята, че голям процент от тези производители също са нарушители.

ДФЗ: Не сме изплатили и лев на над 4400 производители

Междувременно на съвместна пресконференция земеделският министър Танева и директорът на ДФЗ Васил Грудев се похвалиха с висока разкриваемост на измамите.

По думите на Грудев за миналата година не са изплатени никакви субсидии на над 4400 бенефициенти по "Обвързана подкрепа" заради "неоткрити плодове и зеленчуци, заявени от тях". По думите му в 90% от случаите са сезирани компетентните органи.

Ръководителят на фонд "Земеделие" подчерта, че няма как да бъдат укрити измами с европейски средства, тъй като системата е елктронизирана. Танева пък обясни публикувания от "Биволъ" видеозапис с предположението, че "явно се влиза в предизборен период и всеки търси да си направи пиар".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG