Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последното изискване за "чакалнята" на еврото: Няма никакъв интерес към новите акции на ПИБ


Досега не е записана нито една нова акция от течащото увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с до 200 млн. лв. Това става ясно от обявление на Българска фондова борса (БФБ), според което всичките 110 млн. права ще бъдат предложени на аукцион в сряда. Това реално ще е и последният шанс за участие в увеличението, съобщи "Капитал".

Като "предизвестена апатия" седмичникът описва очаквано слабия интерес към увеличението. Новите акции се предлагат по емисионна цена 5 лв., докато на БФБ книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.

Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на България по пътя й към валутно-курсовия механизъм ERM II.

„Единственото изискване, което остава да бъде изпълнено, е свързано с рекапитализацията на една определена банка в България, което Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава. И при успешното изпълнение на това условие, може да се работи за положително решение за членството на България в ERM II през юли, заедно с Хърватия“, каза в интервю за Радио Свободна Европа през април изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис.

Но евентуален неуспех вероятно ще доведе до негативна оценка от Европейската централна банка. Именно тя миналото лято констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ, припомня "Капитал".

Банката, която се контролира от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, покри частично дупката с текуща печалба и продажба на портфейли лоши кредити. Въпреки това ЕЦБ настоява и за свеж капитал.

Точно заради важността, която аукциона има за държавата, се очаква, че при липсата на частен интерес ще се намеси държавата. Но ще е трудно да обоснове намесата си при тези неизгодни параметри.

Мажоритарните собственици на ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки с по 42.5% и съответно всеки притежава по 46.75 млн. права. Двамата очевидно няма да участват, така че ако държавата или други инвеститори влязат като акционери, делът им ще спадне. Ако цялата емисия бъде записана, делът на всеки от тях би паднал до по малко над 31%. А цялата нова емисия 40 млн. акции ще съответства на 26.67% от капитала на банката, пояснява "Капитал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG