Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел очаква рекапитализацията на ПИБ преди приемането на България в чакалнята на еврото


Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис
Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис

Пред членството на България в т. нар. чакалня на еврозоната остава едно последно условие – рекапитализацията на една банка. При успешно изпълнение на това условие страната може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през юли. Това каза в интервю за Радио Свободна Европа изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис.

„Единственото изискване, което остава да бъде изпълнено, е свързано с рекапитализацията на една определена банка в България, което Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава. И при успешното изпълнение на това условие, може да се работи за положително решение за членството на България в ERM II през юли, заедно с Хърватия“, каза Домбровскис.

„Виждаме, че България работи много сериозно и всички условия са изпълнени. Има един нерешен въпрос, свързан с рекапитализацията на банка, върху който в момента се работи.“

Става дума за Първа инвестиционна банка (ПИБ). Миналото лято при проверка ЕЦБ констатира капиталов недостиг при две банки - 263 млн. евро при ПИБ и 51,8 млн. евро при Инвестбанк. По-рано Инвестбанк обяви, че е попълнила капитала си и е осигурила 1 млн. евро допълнителен капиталов резерв над търсените 51.8 млн. евро.

По оценки на БНБ и Министерството на финансите констатираният недостиг на ПИБ е покрит на около 70%, припомня „Капитал“. На 23 април Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за увеличение на капитала на банката с 200 млн. лв. Ще се издадат 40 млн. нови акции при цена от 5 лв.

Управляващите няколко пъти посочваха различен срок за подаването на документите на България за валутно-курсовия механизъм ERM II. Първоначално срокът, който София си постави, беше 31 юли 2019 г. По-късно като нов срок беше поставен април 2020 г. През февруари премиерът Бойко Борисов каза, че страната ще забави стъпките си към т. нар. чакалня на еврозоната и мотивира това с липса на консенсус в обществото.

В началото на април той отново заговори за срок до края на месеца. „Сега много мощно, до края на април, предаваме проспектите за еврозоната“, каза той. „Имаме само едно условие да изпълним и ще си го изпълним, незабавно при това. Работи се по него“, каза още Борисов.

До момента няма информация България да е подала документите за валутно-курсовия механизъм.

В прессъобщение за телефонен разговор на премиера с президента на Франция Еманюел Макрон от четвъртък на обяд Борисов беше цитиран да казва, че България е изпратила писмо до ЕЦБ за "завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в ERM II."

  • 16x9 Image

    Рикард Йозвяк

    Рикард Йозвяк отразява работата на Европейския съюз и НАТО като кореспондент на Radio Free Europe/Radio Liberty в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG