Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов сменя посоката: България пак ще кандидатства за чакалнята на еврото


Бойко Борисов обяви, че отново ще кандидатстваме за чакалнята на еврото в Хасково, където провери производството на защитни маски
Бойко Борисов обяви, че отново ще кандидатстваме за чакалнята на еврото в Хасково, където провери производството на защитни маски

България ще подаде молба за влизане във валутно-обменния механизъм ERMII, наричан още „чакалнята на еврото“, както беше планирано в края на април. Това заяви премиерът Бойко Борисов в петък.

„Мога да направя голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато вървяхме много уверено към чакалнята на еврозоната“, каза Борисов в Хасково, където нагледа работата на цех за защитни маски.

Той коментира, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще отпусне трилиони за борба с коронавируса и за страните от еврозоната, след като по-рано днес финансовите министри от Еврогрупата договориха план за възстановяване на Европа, до който част от държавите няма да имат достъп, защото не ползват общата валута.

"Сегашната криза ни показва, че членовете на еврозоната и чакалнята ще разполагат с милиарди евро за възстановяване, а тези, които не са, ще трябва да теглят огромни заеми с огромни лихви“, сподели Борисов.

Затова „сега много мощно, до края на април, предаваме проспектите за еврозоната", заяви Борисов и увери, че вече е обсъдил въпроса с шефката на ЕЦБ Кристин Лагард, "и с всички в Комисията“.

"От 2 дни управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов работят с ЕЦБ", каза Борисов в Хасково, добавяйки, че е разговарял със старишия вицепрезидент и еврокомисар за еврото Валдис Домбровскис.

Промяната идва по-малко от два месеца, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви изненадващо, че България ще изчака с кандидатурата за ERM II, "докато няма абсолютен консенсус". На 17 февруари на конгрес на КНСБ той заяви, че „след като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и хората са осъзнали, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята“.

Сега Борисов обясни, че „след незабавното изпълнение на единственото условие ще си кандидатстваме отново“, без да навлиза в подробности.

През февруари Валдис Домбровскис намекна в поредица интервюта за български медии, че продължава да стои проблемът с капитализацията на български банки. През лятото на 2019 г. ЕЦБ проведе стрес тестове на българската банкова система, които показаха недостатъчна ликвидност у ПИБ и „Инвестбанк“. В края на февруари Комисията за финансов надзор отказа да потвърди проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка - последното оставащо условие за кандидатстване за влизане в чакалнята на еврото.

„Убеден съм, че с колегите от Хърватия, с които кандидатстваме заедно със спазването на всички критерии до този момент, не само ще бъдем приети, но и веднага след това ще ни позволят суапови плащания и така ще се "закачим" към основния "водопровод" на ЕС“, увери Борисов в петък в Хасково.

Хърватия получи срок от Еврогрупата – финансовите министри от еврозоната, до средата на 2020 г. да завърши подготовката си за кандидатстване за ERM II, след като подаде молба за това през юли 2019 г. За България, която обяви, че се стреми към чакалнята за еврозоната година по-рано, този срок изтече през юни 2019 г., без Еврогрупата да вземе решение по въпроса. В последствие министър Горанов изрази надежда това да се случи до края на 2019 г., а после и до края на април 2020 г.

Еврогрупата трябва да предложи на ЕЦБ, която да реши за отправянето на покана към държава за влизане във валутно-обменния механизъм. В него се наблюдава стабилността на финансовата система на кандидатката за срок от поне 2 години, преди да се прецени дали тя може да влезе в еврозоната като замени националната си валута с общоевропейската. В момента 19 от 27-те държави от ЕС са членове на еврозоната.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG