Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще се възстановява със заеми и без “Корона бонове”. МВФ предупреди за "глобална рецесия"


Марио Сентено, президент на Еврогрупата
Марио Сентено, президент на Еврогрупата

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение за спешен спасителен пакет за възстановяване на щетите върху европейската икономика в резултат на ограничителните мерки заради епидемията от коронавируса. Това стана на фона на предупреждението на Международния валутен фонд (МВФ), че светът изпада в рецесия, сравнима с Голямата депресия от 30-те години на ХХ век.

След продължило три дни с прекъсвания видеоконферентно заседание, рано в петък сутринта Еврогрупата съобщи, че е постигнала съгласие за три вида мерки, две от които ще бъдат достъпни и за държавите, които не използват еврото, като България например.

След трудни преговори, продължили активно 16 часа, министрите се поздравиха с ръкопляскания за намерения компромис между настояващите за издаване на корона бонове южни държави и отказващите да поемат общ дълг северни, предвождани от Германия и Нидерландия.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 1 милион и 600 хиляди, починалите са почти 100 хиляди, а оздравелите са над 350 хиляди. В България са доказани 624 случая. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Спасителният пакет за Европа

Одобреният пакет се състои от три инструмента - кредитни линии за еврозоната през Европейския механизъм за стабилност, увеличаване на кредитния капитал на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), както и нова схема за осигуряване на заеми за създаване на временна заетостост, предложена от Европейската комисия. Ще бъде създаден и фонд за възстановяване, който да помогне след края на кризата, но как ще се финансира той не беше решено.

Компромисът не предвижда емитирането на т.нар. “Корона бонове”, за които настояваха Италия, Испания, Франция и още 6 държави от еврозоната, след като Германия и Нидерландия категорично се обявиха против поемането на общ дълг. Европейският механизъм за стабилност ще набира на световните пазари средства за инжектиране в еврозоната. От кредитите на ЕИБ и заемите на Еврокомисията ще могат да се възползват всички държави.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи тази седмица 100 милиарда евро да бъдат набрани на световните пазари и да бъдат предоставяни като заеми на правителствата на страните членки за въвеждане на мерки за запазване на заетостта като субсидиране изплащането на заплати и помощи за безработица, за да се ограничи освобождаването на работници. Програмата наречена SURE трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от страните членки преди да може да бъде задействана. ЕИБ пък ще предостави до 200 млрд. евро под формата на кредитни линии на 27-те страни членки, за да инжектират в икономиките си, предотвратявайки фалити на фирми.

Отделно от тях за 19-те членки на еврозоната ще бъде създадена и трета възможност за финансиране през Европейският механизъм за стабилност в размер на 240 милиарда евро. Единственото условие за достъп до тази помощ ще бъде страната да се ангажира да използва средствата за подпомагане на вътрешното финансиране на преки и непреки разходи за здравеопазване, лечение и превенция на COVID-19, обясни председателят на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, Марио Сентено. Тези разходи могат да достигнат до 2% от БВП на съответната държава.

Страните от еврозоната ще могат да разчитат и на помощ от Европейската централна банка, която обяви спасителен пакет в размер на 750 млрд. евро през март.

Предстои трите инструмента, съгласувани от Еврогрупата, да бъдат одобрени от европейските лидери, които поръчаха на финансовите министри на еврозоната да им предложат пакет, след като първите им преговори в края на март не се увенчаха с успех.

МВФ вещае глобална рецесия

В четвъртък Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че светът изпада в рецесия, сравнима с Голямата депресия от 30-те години на ХХ век. Изпълнителният директор на фонда Кристалина Георгиева заяви, че 170 държави по света ще имат отрицателен прираст на икономиките си в резултат от пандемията от коронавируса, както и че обявените досега фискални стимули от 8 трилиона долара няма да са достатъчни.

"Точно преди три месеца очаквахме положителен ръст на доходите на глава от населението в над 160 страни членки на МВФ през 2020 г.", посочи Георгиева преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка през следващата седмица. "Днес това число се обърна с главата надолу. Сега прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен ръст на доходите на глава от населението през тази година".

Ако пандемията отслабне през втората половина на годината, МВФ очаква частично икономическо възстановяване през 2021 г., отбеляза шефът на фонда, но предупреди, че ситуацията също така може да се влоши.

"Подчертавам, че има огромна несигурност относно перспективата - тя може да се влоши в зависимост от много променливи фактори, включително продължителността на пандемията", каза Георгиева.

МВФ, който има 189 държави членки, ще представи своите подробни прогнози за световните икономически перспективи на 14 април.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG