Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-мащабната сума". ЕС определя следващия си бюджет като план "Маршал" за Европа


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимката е архивна.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимката е архивна.

Общата сума, която ЕС отделя, за да противостои на ефекта от пандемията възлиза на 2.77 трилиона евро. Това е­ най-мащабната сума, която съюзът е отпускал за справяне с която и да било криза досега, съобщи в четвъртък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новината идва на 23-ия ден от обявяването на COVID-19 за пандемия. До този момент болестта е отнела живота на близо 50 000 души по света. Заразените са почти един милион, както се вижда на тази карта, обновявана в реално време. В България жертвите на коронавируса са вече десетима души, а заразените са над 400.

Очаква се напредването на болестта да доведе до глобална икономическа криза, тъй като най-развитите страни по света бяха принудени да наложат предпазни мерки, възпрепятстващи обичайната икономическа дейност.

Урсула фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения на ЕК - да насочи 100 милиарда евро към подпомагане на временната заетост, докато трае епидемията от Ковид-19. По думите й това е огромна сума, която ще бъде на разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето и да приеме формата на план "Маршал", действал след края на Втората световна война, каза още председателката на ЕК.

След войната САЩ отделят 13 милиарда долара, които днес се равняват на десетократно по-голяма сума, за да подпомогнат безвъзмездно възстановянето на европейската икономика. България, както и останалите комунистически държави, не получават нищо от тази помощ, тъй като доминиращият Източна Европа СССР не допуска това.

"Искаме да оформим бюджета [на ЕС] така, че да той да бъде ключова част от нашия план за възстановяване. В момента има много призиви за нещо, което се нарича план "Маршал". Мисля, че европейският бюджет трябва да бъде този план, който заедно да определим за европейските граждани", заяви фон дер Лайен.

Миналата седмица лидерите на 27те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици те трябва да постигнат съгласие.

Одобрената вече помощ от общо 100 милиарда евро първо ще достигне до най-­тежко засегнатите страни, каквато например е Италия, стана ясно в четвъртък.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG