Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Корона облигациите” блокирани. Еврозоната и останалите търсят друго спасение след Великден


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че нов опит за намиране на общо решение за възстановяване на европейската икономика, ще бъде направен след доклада на Еврогрупата след Великден
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че нов опит за намиране на общо решение за възстановяване на европейската икономика, ще бъде направен след доклада на Еврогрупата след Великден

Европейските лидери не успяха да постигнат общо решение за финансови инжекции, които да позволят възстановяването на икономиката след края на епидемията от коронавирус. Те заседаваха виртуално до късно в четвъртък, но се договориха единствено да изискат нов доклад от финансовите министри от еврозоната (Еврогрупа) с предложения, който трябва да е готов до две седмици.

До разрива се стигна, след като няколко страни донори на европейския бюджет, сред които Нидерландия и Германия, отказаха да подкрепят предложението за създаване на финансов инструмент, чрез който страните общо да вземат дълг, станал известен като “корона облигации”.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук в страната е над 270 човека, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук. Развитието на пандемията по света можете да прочетете тук.

“Обсъдихме различни възможности и решихме да продължим по всички тях. Еврогрупата ще даде до две седмици нов доклад с предложения”, заяви след срещата, продължила близо седем часа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Миналата седмица девет европейски държави, сред които Франция, Италия, Гърция, Испания, Белгия и Ирландия, поискаха Европейската централна банка, да получи възможност да потърси общо заеми на световните борсови пазари, с гаранции на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Германия и Нидерландия, сред най-силно засегнатите от епидемията страни, не желаят да поемат допълнително финансово бреме. Вместо това те предлагат държавите, които имат нужда от външна помощ, да се възползват от заемите на Европейския спасителен механизъм. Той беше създаден по време на гръцката криза и набираше средства за удоволетворяването на финансовите претенции на кредиторите на Гърция.

Още преди края на срещата, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, италианският премиер Джузепе Конте обяви, чрез съобщение до медиите, че не приема подготвения план и че Европа се нуждае от „иновативни финансови инструменти, които са наистина пригодени за война“.

Конте поиска решение да бъде предложено до 10 дни, а в съобщението на канцеларията му се казва, че той има подкрепата и на испанския премиер Педро Санчес.

Италия вече взе заем от 25 млрд.евро, а правителството съобщи, че подготвя ново искане за удвояване на сумата, за да се справи с последствията от спирането на италианската икономика, след въвеждането на ограниченията за движение на 10 март.

Предложенията на Еврогрупата ще засягат само държавите от еврозоната, които вече получиха финансов пакет от ЕЦБ в размер на близо 1 трилион евро. Европейският спасителен механизъм също може да отпуска средства почти изцяло на държави, използващи еврото.

След като през февруари европейските лидери не успяха да се споразумеят за приемането на бюджета на съюза за 2021-2027 г. преди избухването на епидемията, ЕС не може да планира средства извън края на настоящия финансов период, подчертаха председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел след края на срещата. Двамата дадоха обща пресконференция от две различни сгради в Брюксел, за да спазят предписанията за социална дистанция.

Председателката на Еврокомисията съобщи, че сега се прави проверка на останалите наличности по еврофондовете за земеделие и за рибарство, за да се пренасочат към страните членки за справяне с епидемията и икономическите ѝ последици.

Лидерите призоваха Европейската инвестиционна банка също да подготви финансови решения за съживяването на европейската икономика, до които достъп могат да получат и страните, които не са в еврозоната.

“Когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които стават по-бедни, и Централна и Източна Европа, и Юга”, коментира премиерът Бойко Борисов, който участва във виртуалната среща на върха.

Той посочи, че “сега проблем с парите няма, спорът е какви ще са мерките за възстановяване на производството”.

Борисов каза, че България ще бъде сред европейските държави в най-трудно положение, тъй като освен, че е извън еврозоната, “заради валутния борд не може и да печата пари”.

Европейските лидери натовариха председателката на Фон дер Лайен и Шарл Мишел да подготвят план за възстановяване, който ще включва и мерки за координирано излизане от ограниченията за придвижване. Той ще бъде направен съвместно с вирусолози и епидемиолози, които да предвидят кога ще е безопасно да се свалят ограниченията след преминаване на пика на епидемията, но не и преди да е сигурно, че то няма да доведе до втора вълна на епидемия, съобщи Фон дер Лайен. Комисията ще издаде протоколи при какви условия и степен на преболедували хора движението и бизнесът могат да се върнат към работен режим.

В четвъртък Европейският парламент окончателно прие 37 млрд.евро от структурните и Кохезионния фонд да бъдат освободени за заплати на медиците, закупуване на медицинско оборудване, за подкрепа на малкия бизнес и за справяне с безработицата. От тях България може да разполага с 812 млн.евро.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG