Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пхенян прекратява всички връзки с Южна Корея


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президента на Южна Корея Мун Дже Ин по време на последната им среща през 2018 г.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президента на Южна Корея Мун Дже Ин по време на последната им среща през 2018 г.

Северна Корея ще прекрати всички официални комуникационни връзки с Южна Корея, стана ясно от съобщение на Пхенян, цитирано от световните медии. Ще бъде прекъсната и линията за връзка между лидерите на двете държави, както и военните комуникационни канали. Пхенян съобщи също, че това е първата от редица стъпки срещу Сеул.

До момента двете държави поддържаха връзка чрез специално създадена за целта централа, разположена в севернокорейски граничен град. Той беше създаден през 2018 г., когато в отношенията между двете държави се забеляза известно затопляне. Тогава севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже Ин три пъти в рамките на година, след като лидери на двете държави не бяха провеждали срещи повече от десетилетие.

Провеждани бяха два разговора на ден между Сеул и Пхенян. В понеделник Южна Корея съобщи, че за пръв път от 21 месеца не е получен отговор на позвъняването. Двете държави технически все още са във война, защото след края на Корейската война през 1953 г. така и не е подписан мирен договор.

Възможна причина за решението на Северна Корея да прекрати комуникациите с Южна Корея са няколко случая, при които активисти от юг изпращат листовки през границата с критични към режима на Ким Чен Ун послания, отбелязват световните агенции. Най-често става дума за хора, избягали от Северна Корея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG