Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички граници на търпимост са преминати." Валентин Златев отрече да е олигарх от прехода


Валентин Златев
Валентин Златев

Бившият генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев възнамерява да защити името си по съдебен път. Това заявява самият той в отворено писмо до някои медии в четвъртък, подчертавайки, че е "успешен бизнесмен", а не олигарх от прехода.

Реакцията му е по повод твърдения на депутати от управляващата партия ГЕРБ, че е участвал в обща среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и хазартния бос Васил Божков, който се укрива в Дубай, докато прокуратурата го разследва по общо 18 обвинения.

"Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. "олигархия на прехода", заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3.6 милиарда долара в България", се казва в писмото.

Златев добавя, че тези компании са си внасяли данъците и са осигурявали работни места, спазвайки закона.

"Смятам, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм "следващият", но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", допълва бизнесменът, който преди година се оттегли от оперативното ръководство на "Лукойл България" и стана председател на Контролния съвет на дружеството.

Златев отрича да е участвал в обща среща с Божков и Нинова, същото вече направи и лидерът на БСП. Тя заяви, че не е ходила в офиса на Васил Божков, декларирайки, че "никога не съм искала и получавала пари, облага или подкрепа за каквото и да е" от него.

В края на май зам.-председателят на парламента и съпредседател на коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" Валери Симеонов прогнозира, че Златев ще последва съдбата на Божков, чийто бизнес с лотарийни игри на практика беше монополизиран от държавата, докато прокуратурата му повдигаше първите обвинения.

"След Васил Божков идва времето на Валентин Златев… Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар", заяви лаконично Симеонов.

Във вторник от ГЕРБ обявиха, че ще предложат създаването на анкетна парламентарна комисия, която да изследва прехода и конкретно "обогатяването" на определени хора, сред които беше споменато името на Валентин Златев. Идеята им беше в отговор на настояване на БСП за парламентарно проучване на твърденията на Васил Божков, че е предал 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Ден по-късно от ДПС заявиха, че ще подкрепят създаването на комисия за "разследване на прехода".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG