Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП поиска парламентарно разследване на Божков, а ГЕРБ на целия преход


Сигналът, който бизнесменът, укриващ се в Дубай Васил Божков, изпрати до прокуратурата и основните институции в държавата, стана повод за политически сблъсък между управляващи и опозиция. Във вторник БСП поискаха в парламента да се създаде анкетна комисия, която да разследва твърденията на хазартния бос.

Малко по-късно управляващата партия заяви, че би подкрепила подобна идея, ако специалното звено в парламента разследва и Божков, и Валентин Златев (бившият шеф на "Лукойл") и "всички кредитни милионери". Периодът, който от ГЕРБ посочиха, че трябва да разследва анектната комисия е последните 30 години.

Какво предлага БСП

По време на пресконференция на БСП стана ясно, че формацията ще внесе в Народното събрание предложение за създаване на анкетна комисия, която да провери твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че от него са искани 20% от печалбата му като такса "помагане" на управляващите и е бил притискан да прехвърли дял от бизнеса си посочен от тях субект.

Според ръководството на БСП тази анкетна комисия трябва да извика на изслушване всички замесени, които Божков споменава в сигнала си до прокуратурата: от премиера, през министри до чиновници и пиари.

Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи още, че Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група са разгледали писмото от Васил Божков, с което са били сезирани като партия, както и обясненията на властта, давани досега. Тя обясни, че писмото на Божков е пристигнало до БСП и то е със същото съдържание, което е било изпратено до прокуратурата и други политически сили.

Васил Божков обяви, че подготвя сигнал срещу управляващите в интервю пред бТВ преди седмици. След това той започна да публикува серия от твърдения и документи, според които той е бил принуден от Борисов и Горанов да прехвърля 20% от печалбата от лотарийните си игри на управляващите.

Първоначално в комикс, а после със схема на случилото се, допълнена от банкови извлечения, хазартният бос разказа историята на промените в Закона за хазарта. Той твърди, че управляващата партия ГЕРБ е приела такъв закон, който да му позволи да плаща по-ниски такси от държавния спортен тотализатор. Публичните данни подкрепят част от твърденията му. Божков твърди още, че в замяна на този режим на облагане, е бил принуден да плаща 20% такса "помагане" на управляващите, като парите са отивали в брой при "определени лица".

В сигнала на Божков до прокуратурата се посочват имената на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрече да е получавал пари от Божков. Тогава бизнесменът, който се укрива в Обединените арабски емирства, попита Борисов защо е изпращал при него пиарката си Севделина Арнаудова. Самата тя отрече да е получавала пари от Божков.

По-рано Божков публикува документи, които разкриват отношенията му с Нова телевизия и финансирането на медията. Както и продължаването му след смяната на собствеността на телевизията, придобита от Кирил Домусчиев. В замяна на тези финансови ангажименти Божков твърди, че е получил обещание за "пълен съпорт" от Държавната комисия по хазарта. Подписът, който гарантира подкрепата, е този на Домусчиев, но Божков твърди, че сделката е била синхронизирана с Борисов и Горанов.

„Истината трябва да излезе в парламентарната комисия“, каза Корнелия Нинова във вторник, цитирана от БТА. „Искаме фактите и истината, ние не сме нито съдии, нито прокурори, те трябва да си свършат наказателно-правната част от въпроса.“

ГЕРБ: Да разследваме целия преход

След пресконференцията на БСП, представители на управляващата партия ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението на БСП да се създаде парламентарна анкетна комисия. Тя обаче трябва да разследва не само връзките на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с действащи политици, а да разкрие и „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов на пресконференция.

Той и колегите му поискаха анкетната комисия да разследва целия преход. Причината - Божков бил на гребена на вълната 30 години.

Идеята за парламентарно разследване на прехода, лансирана от управляващите, идва на фона на съобщението от главния прокурор днес, че прокуратурата започва проверката на приватизационните сделки. За тях ДАНС събираше информация по искане на Иван Гешев от началото на мандата му.

"БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", настоя Ципов.

Депутатите от ГЕРБ съобщиха за среща между Божков, Нинова и Златев, която била символ на паралелна държава, срещу която се бори лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Според ГЕРБ опозицията в лицето на БСП "първа се е притекла на помощ" на Божков. Според депутата Тома Белев пък "разтурянето на бизнеса" на хазартния бос е сред най-големите успехи на ГЕРБ в този мандат. Според него една от причините е стремежът на Корнелия Нинова да запази председателското си място в партията.

От управляващата партия посочиха, че предложението на БСП „съдейства на стратегията на Васил Божков да превърне разследването, обвиненията срещу него от криминални в политически“.

Срещу Васил Божков са повдигнати общо 18 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, както и за подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит на изнасилване на жена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG