Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Eдин несправедлив криминален преход." Прокуратурата проверява 14 приватизационни сделки


Иван Гешев
Иван Гешев

В прокуратурата е постъпил доклад от ДАНС за 14-те най-големи приватизационни сделки на прехода. Те са разпределени на прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), които ще проверяват дали има данни за престъпления и дали давностните срокове са изтекли. Ще се преглеждат стари дела за същите сделки. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев докато беше на посещение в Пещера, цитиран от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверка на приватизационните сделки беше възложена от прокуратурата малко след встъпването в длъжност на Иван Гешев като главен прокурор. ДАНС трябваше да направи "пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства". Агенцията беше натоварена със задачата да прегледа всички приватизационни сделки, направените плащания по тях, както и всички действия по следприватизационния контрол, който е осъществила държавата.

Тогава беше посочено, че една от целите на проверката е да се установи какви щети са били нанесени на държавата и дори ако давността по някои от тях е изтекла, прокуратурата ще информира обществото какво точно се е случило и какви щети са нанесени.

Във вторник главният прокурор съобщи, цитиран от пресцентъра на държавното обвинение, че ако до разследвания не се стигне, прокуратурата е готова да подаде сигнали до съответните министерства, които биха могли да искат разваляне на сделките. Давност за тяхната нищожност няма, каза Гешев. Резултатите от анализа ще бъдат обявени до две седмици от ВКП.

Гешев е цитиран да казва също, че значителна част от приватизационните сделки са били „голяма кражба, като единици са станали милионери на гърба на българските граждани, които очакват справедливост“. „Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, твърди още той.

Гешев не първият главен прокурор, който се занимава с тази тема. Никола Филчев многократно е говорил за кражбите, извършени в този период от историята на България, а за последно премиерът Бойко Борисов още през 2017 г. прати на Сотир Цацаров подобен доклад на ДАНС.

Последва признание на тогавашния главен прокурор, че са установени нередности, но те не могат да бъдат разследвани заради изтекла давност. Сред проблемните сделки, посочени тогава от Цацаров, бяха тези за "Софарма", "Кремиковци", "Победа", "Техноимпекс", "Бургаски корабостроителници" и "Бургаско пиво". По този повод той коментира "като гражданин", че държавата би трябвало да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки.

През 2017 г. управляващата партия ГЕРБ предложи конституционни промени, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки в периода 1992-2017. Тогава идеята беше подкрепена от ДПС и беше представена лично от тогавашния председател на правната комисия в парламента и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, но впоследствие управляващите така и не я реализираха.

След като Гешев обяви инициативата си за ревизия на приватизацията, управляващите изразиха подкрепа. Главният прокурор посочи, че политическата подкрепа не означава нищо, ако не бъде променено законодателството, „ако трябва Конституцията, така че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG