Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков пита премиера защо е пращал пиарката си в офиса му


Част от колажа, разпространен в събота от Васил Божков. На изображението вдясно: пиарката на премиера Севдалина Арнаудова.
Част от колажа, разпространен в събота от Васил Божков. На изображението вдясно: пиарката на премиера Севдалина Арнаудова.

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай, обяви, че пиарката на премиера Борисов е идвала в офиса му всеки месец. По думите на бизнесмена тя е била изпращана от министър-председателя.

Новината идва на фона на дълга серия от публични обвинения, които Божков отправя към управляващите през Фейсбук и чрез официални сигнали, подавани до български институции, докато на него самия са повдигнати 18 обвинения.

В сигнал до прокуратурата по-рано тази седмица Божков заяви, че за три години е дал "директно" на премиера и на финансовия министър над 60 млн. лева "по тяхно директно искане", като за това разполага със снимков материал, записи и свидетели.

По думите му той е трябвало да отчислява на управляващите 20% от печалбата на лотарийните си игри, за да получи удобно за неговия бизнес законодателство.

Прокуратурата съобщи, че започва проверка по сигнала.

В предаването "Панорама" в петък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че не е вземал “една стотинка, един лев, едно евро” от Васил Божков. Премиерът каза, че е взимал от бизнесмена "само една пура".

Публикацията на Божков от събота представлява снимка на шефката на пресслужбата на Министерския съвет и пиар на Борисов още от създаването на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. В текст под снимката обвиняемият бизнесмен твърди, че премиерът я е изпращал в офиса му всеки месец.

Тя не пуши пури”

“През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул. "Московска"43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?", пише Васил Божков.

Два часа след като Божков публикува снимката на Севдалина Арнаудова, придружена с въпроси към Борисов, шефката на пресслужбата на Министерския съвет отговори също с постинг в социалната мрежа.

В него тя твърди, че се е срещала с бизнесмени в изпълнение на служебните си задължения, но разкрива и допълнителни обстоятелства: доскоро член на нейното семейство е бил служител на Васил Божков.

В отговора си Арнаудова намесва и изпълнителния директор на бТВ – Флориан Скала, за когото твърди, че е придружавал хазартния бос на среща в централата на ГЕРБ.

“От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълние на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии”, пише Арнаудова.

“Познавам г-н Васил Божков отдавна и не само аз, а и членове на моето семейство, един от тях до скоро беше негов служител. Не очаквах такава манипулация на истината. Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза”, допълва тя.

“И да, когато съм се виждала с Вас, г-н Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм”, продължава шефката на правителствената инфромационна служба. От думите й става ясно, че явно е предполага, че хазартният бос е записвал срещите им.

И отново бТВ

Арнаудова представя по друг начин хипотезата за изисквани от Божков плащания: “И не аз съм искала от Вас, Вие се предлагахте! Не е мъжко да спестявате тази част от истината, вярно е, че беше отдавна - преди повече от 6-7 години. Съжалявам, че помните избирателно!”.

Постингът й завършва с думите: “Аз обаче помня добре, не само първите ни срещи, но и последната - в централата на ПП ГЕРБ Ви посрещнах с г-н Флориан Скала - главен изпълнителен директор на bTV!”

За подобна среща намекна и вчера министър-председателят Борисов. Преди интервюто си за “Панорама” той даде кратко изявление и за самата бТВ. Пред репортерка на телевизията премиерът посочи не само, че не е вземал пари от Божков, но и че хазартният бос е посещавал кабинета му в офиса на ГЕРБ, доркато партията е била опозиционна, придружаван от “най-големия шеф във вашата телевизия”.

Не е ясно дали Борисов и пиарката му говорят за една и съща среща. Защото Арнаудова споменава, че когато е посрещнала Божков и Скала в централата на ГЕРБ това е била “последната им среща”.

В последния месец министър-председателя два пъти публично атакува бТВ. Първият път нарече медията “Божков ТВ”, а само преди два дни се обърна към журналист от медията на "ти" и с думите: “Госпожо златна, кой те накара да питаш тия глупости?”. Междувременно собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който също е имал бизнес отношения с Божков, също започна да нарича конкурентната телевизия “Божков ТВ”. Преди ден пък Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на бТВ по сигнал на Домсучиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG