Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стела и нейните "Ангели за България"


Стела Иванова
Стела Иванова

Снимка, на която три усмихнати деца и тяхната сияеща майка са седнали около маса, отрупана с плодове, риба, спагети и други храни, които за много хора са съвсем обикновени, но за други са лукс, се появява в една група във Фейсбук. Към кадъра има и затрогващо послание, което гласи: "Огромна благодарност от цялото ни семейство за вашата помощ в този труден момент! Безценно е, че има хора като вас, със състрадателни сърца и решимост да помагат". Думите са на мъж, който сърдечно благодари на дарителите.

"Явно тази идея е витаела в информационното поле и е вълнувала много хора, просто аз съм проводникът който я осъществява. Затова това не е моя идея". Това са думи на Стела Иванова. Тя е човекът, който решава да създаде благотворителната организация "Ангели за България" в Лондон. Тя обединиява българи, живеещи в чужбина, които искат да помагат на сънародниците си в България.

"Година или две се въртеше в мислите ми тази идея, но не можех да си представя как точно да се осъществи", казва Стела. Всичко започва на 17 април 2020 г., Велики петък, и Стела е убедена, че това не е случайно. Създава група във Фейсбук и още същата вечер в нея се включват около 200 души. Така създава "Ангели за България". В организацията работят четирима души, "но има още поне 10 човека измежду дарителите, които помагат с различни дейности като реклама, IT умения, правни въпроси, журналистика и много други".

Всички те са хора, които досега не са се занимавали с благотворителни инициативи. "Учим се в движение", казва Стела. "Съветваме се с хора, които вече имат опит в това, черпим информация и от международните благотворителни организации и се радваме, че хората са отворени да споделят добрите практики и ни предпазват от грешки". В екипа има учителка и основател на българска школа "Родна реч" в Lytham St Annes, ръководител проекти към лондонски офис на американска фармацевтична компания, продавач на софтуерни продукти, а Стела и мъжът ѝ имат малка мебелна фирма в Лондон.

Каузите се избират от самите дарители

В първите си две инициативи, завършили успешно преди повече от месец, организацията успява да събере 1402 евро, с които да подпомогне 41 нуждаещи се семейства от Габровско, както и 1222 евро, насочени към 120 възрастни хора от Врачанско.

В момента "Ангелите" събират средстава за тежко болно дете, човек, който е в будна кома, помощ за нуждаещи се в Чирпанско и съоръжение за капачки в центъра на Пловдив.

Каузите се избират от самите дарители чрез гласуване, а даренията са ежемесечни автоматични плащания (direct debit). "Искаме не просто пари от хората, искаме да кажат къде искат да отидат тези пари, искаме да кажат как те мислят, че е редно да работим. Това има една единствена цел и тя е да върнем доверието на хората в благотворителността", казва Стела. От организацията разчитат на скромни суми от 2, 5, 10 евро, долари или паунди. Така повече хора биха могли да дарят малка сума според възможностите си. А до момента те са повече от 500.

"Ангелите" са разработили база даннии с благотоврителни организации в България, с които да си партнират. "Всяка от тях се проверява надлежно, подлежи на гласуване , попълване на въпросник и сключване на договор помежду ни. За нас е изключително важно да избегнем порочни практики", казва Стела. Досега са работили със Сдружение "Мечти и отбори България", "Спаси човека" – клон "Спаси Северозапада", "Together for" и "Интеракт Пловдив Филиппопол".

"Мисля, че отмина времето, в което за да твориш добро, трябва да ти се плаща. Всеки който иска да твори добро, го прави между другото, между семейните, личните и служебните задължения или иначе казано в „свободното си време“, казва Стела. В момента тя все още е в изолация и казва, че има време да се отдаде изцяло и да положи основите на организацията. Възхищава се на хората от екипа ѝ, които въпреки че са се върнали към предишния си ритъм на живот, работят до късно вечер за каузата.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG