Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британската икономика се е свила с 20% заради коронавируса


Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън

Британската икономика се е свила с 20,4% през април в резултат на карантината заради епидемията от коронавирус. Това е три пъти повече отколкото при финансовата криза през 2008-2009 година.

От Националната статистика на страната съобщиха, че това е най-голямото свиване на икономиката за месец, откакто изобщо се води подобна статистика. Данните сочат, че спадът на брутния вътрешен продукт през април е най-големият, регистриран някога в Обединеното кралство.

Засегнати са всички сфери на икономиката. Най-сериозно са пострадали заведенията, образованието, здравеопазването и продажбата на автомобили.

Великобритания е сред най-засегнатите страни от пандемията от COVID-19. Заразените вече са почти 300 хиляди души. Над 41 хиляди са жертвите, което нарежда страната на второ място по този показател. Най-много починали от коронавируса има в САЩ - над 113 хиляди.

Междувременно стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън и лидерите на Европейския съюз ще разговарят на 15 юни за отношенията между Лондон и Брюксел след Брекзит. Двете страни трябва да решат дали крайният срок за постигане на споразумение да бъде удължен и през 2021 година. Великобритания е против по-дълъг преходен период след края на настоящата година.

Лондон и ЕС не постигнаха особен напредък в четирите кръга преговори за отношенията им след като Лондон напусне общността. Говорител на “Даунинг стрийт” обяви, че страните са се договорили да ускорят седмичните преговори през месец юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG