Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството разреши на Българската банка за развитие да купи близо 20% от ПИБ


Премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в петък, 12 юни
Премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в петък, 12 юни

Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще участва в придобиването на акции за увеличаване на капитала на частната "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), реши в петък Министерският съвет. Мярката се предприема, за да може ПИБ да покрие критериите за капиталови буфери. Щом се случи това ще отпадне пречката пред влизането на България в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз.

По тозчи начин чрез ББР държавата придобива 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. Тези 70% се равняват на около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%. Общо увеличението на капитала е за 200 млн. лв. и се налага заради установения при проверка от Европейската централна банка миналата година капиталов недостиг.

„Единственото изискване, което остава да бъде изпълнено, е свързано с рекапитализацията на една определена банка в България, което Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава. И при успешното изпълнение на това условие може да се работи за положително решение за членството на България в ERM II през юли, заедно с Хърватия“, каза в интервю за Радио Свободна Европа през април изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис.

Какво стана с акциите

До сряда не беше записана нито една нова акция от течащото увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с до 200 млн. лв. Новите акции бяха предлагани по емисионна цена 5 лв., докато на Българската фондова борса (БФБ) книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.

В последния възможен ден - сряда, всички 110 млн. права на Първа инвестиционна банка (ПИБ) бяха изкупени по време на аукциона, проведен от БФБ. Няколко часа по-късно министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че държавата е участвала в увеличението на капитала на банката. Още тогава Караниколов каза, че в петък ще се разбере какво е държавното и какво частното участие.

Участието на държавната ББР ще бъде до 70 на сто от отпуснатите акции на ПИБ, защото при частен интерес над 30% процедурата не би се тълкувала като държавна помощ, според правилата определени от Брюксел, обясниха от правителството.

"След това ще бъдат изкупени (акциите – б.р.) на цени (пазарни) с лихви и ББР и държавата няма да загубят по никакъв начин, а това трябва да го има изрично записано", каза в петък министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Според него да се "гарантира стабилността" на ПИБ е било "последното изискване" към България за влизане в ERM2.

Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни, че след осигуряването на финансовите буфери на ПИБ, в началото на юли ще можем да получим положително становище от Европейската централна банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG